Marvin by Kevin Acheompong

Bears shit in the woods

Hey maar krin taki: hebben wij het werk echt gedaan om te winnen van rechts?

Want het is een politieke ramp van onmetelijk formaat, maar hij had voorkomen kunnen worden. Ik wil eigenlijk ranten, want ik weet wat ik persoonlijk heb gedaan, toen ik mijn persoonlijk geld ertegenaan gooide om ons voor te bereiden. Ik weet wat ik geschreven heb om ons te waarschuwen.

Ja, toen Rutte aankondigde excuses te zullen geven voor de rol van Nederland in de slavenhandel, zei ik nog jongens, hij ziet de rechtse bui hangen en wil toch nog een poging ging wagen om zo de Zwarte stem veilig te stellen.

Dude, deze zelfde man had een jaar daarvoor nog gezegd dat praten over Zwarte piet polarisatie was; dat racisme geen overheidsaangelegenheid was. Hij had gezegd dat z'n vrienden op Curacao zich niet wasten nadat ze piet gespeeld hadden. Hij had gezegd dat we niet moesten lullen over excuses. En nu deed hij een 360, want hij had ineens het licht gezien en wilde hij, of all people ineens sorry zeggen. En wij zeiden niet "hoezo", maar we riepen "hoe?" Net een stel uilen!


Ik schreef dit toen


Ergens was het een sein, maar we zagen het ook niet toen hij van de premierstoel af donderde.

Nee, integendeel gingen we liever klagen over hoe hij excuses wilde geven, terwijl we ons beter konden richten op wat we eruit konden halen.

Het heden is het verleden, maar wij keken niet naar de toekomst en wat er werkelijk gebeurde ging aan ons voorbij: terwijl wij kibbelden over “mi begi pardon” en ons verkeken op een feesje, ging rechts campagne voeren.

We hadden wat overwinninkjes behaald en waanden ons rijk in de overtuiging dat wij de morele kompas in handen hadden. We zijn nou eenmaal aan de juiste kant van de geschiedenis.

En het viel niemand op wat rechts beloofde in hun verkiezingsprogramma’s. We zagen niet dat dit werd opgesnoept door mensen die echt moe waren van Rutte en kwaad waren dat ze geen ander alternatief aangereikt kregen van links … van ons.

Mensen van wie we dachten dat we op ze konden rekenen omdat iederen z’n muil vol heeft van D&I, dat ze van ons hebben gecolumbust en tot een industrie gemaakt hebben. Heb ik ook voor gewaarschuwd.

Nee. We zagen door de overwinninkjes niet dat rechts gretig gebruik maakte van Ruttes geblunder.

Klassiek. Zo won Trump ook. Links dacht nog te kunnen doorvaren op de Obamawolk, maar verkeek zich op de hillbillies. Geef een stem aan de mensen van wie niemand doorheeft dat zij zich een underdog waren, en je hebt een overwinning.

Mij verbaasde de rechtse winst daarom niet. Wij hebben het laten liggen.

Racists gonna racist.

Het is nou eenmaal zo dat beren schijten in het woud; maar wij hoeven niet maar te accepteren dat zij onze vacht gebruiken om hun kont af te vegen.

Maar dat deden we wel.

Ons politiek apparaat bleef stil. Een paar persoonlijke campagnes, maar niks overstijgends dat waarschuwde voor wat rechts aan het doen was. Wist jij het?

In een vergeefse poging publiceerde ik nog wat artikelen op afromagazine.nl, maar ook met mijn grote lijf ben ik maar een druppel.

Nee, we hebben het werk niet gedaan.

dus moeten we ook niet het resultaat verwachten dat je krijgt als je het werk doet.

Dus. Wat te doen?

Ehm, het werk?

De komende tijd niet ervan uitgaan dat het goedkomt omdat onze boodschap de wereld een betere plek zal maken.

Nee. Rechts heeft wellicht gewonnen en dat drijft ons niet weg want dit is ook ons thuis, ook al heeft dit thuis nu blaren waar we op zullen moeten zitten.

By all means, wordt boos,voer actie tegen rechts, maar doe meer.

Breng vernieuwing in de strijd!

Anders blijf je rondlopen met poep op je mooie vacht!

Reken er op dat rechts niet op hun lauweren gaat rusten. Zij gaan door met campagne voeren terwijl ze aan het regeren zijn. En wellicht wordt het een rotzooi en hangt het aan alle kanten, maar hey, das rechts.

Wij moeten ondertussen aan het werk.

En dan niet alleen vanaf nu campagne voeren, maar ook de kandidaten vormen van de toekomst. Leiders, politici die het spel spelen als schakers die 10 zetten vooruit kunnen zien. Waardoor we niet weer verdwalen in de triviale overwinningen van het heden; het heden is het verleden, weet je nog?

De winst zit hem in de toekomst.

We moeten gaan ontwikkelen.

Geen strijd voeren met strategien van het verleden.

Kansen van de toekomst creëeren zodat het stemvee niet wordt weggelokt omdat ons geblunder hen kansloos houdt.

We zullen de strijd pas winnen wanneer wij de tegenstander bewijzen dat we slimmer zjjn dan hij.

En gewiekster zijn dan hij is met de strategien die hij geperfectioneerd heeft.

En mensen nu eens echt gaan drijven tot stemmen. Want ook daar blunderen we grandioos in.

De strijd is nu verloren, maar hij is nog niet gestreden.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.