Afbeelding

azaka

Azaka Fusion Restaurant in Amersfoort was een leuke verrassing

Verrassingen horen uit het niets te komen toch? Azaka Restaurant in Amersfoort voldeed daar volledig aan laatst. “Hidden in plain sight” in de Arnhemsestraat, trof ik een perfecte fusie van lekkere Caribisch/Europeaanse keukens, en Caribische/Europeaanse hosts.

Afbeelding

azaka

Eigenaar Shinell Jones was me al opgevallen toen ik er binnenliep. Haar man, Rutger ontving me als de perfecte gastheer, maar je kon Shinells aanwezigheid voelen van diep achterin het restaurant waar ze, met haar jongste babydochtertje Zegers op haar heup, alles leek te orkestreren.

Ik koos uit het uitgebreide menu (natuurlijk) de Jamaicaanse escovitch, een heerlijk gekruide gebakken hele dorade, opgediend met een kommetje joloff rijst.

azaka dorade

Ik moet toegeven dat de eendenborst en de zeevruchten pasta ook heel erg aanlokkelijk klonken op het menu; ga ik nog voor terug.

Voor dessert was er een chocolade cake met een scheutje rum en toen, toen kwam de herkenning. Shinell is Guyanees en ik, die Surinamer die vroeger iedere maand wel in Guyana was, vroeg om XM Rum, mijn favoriet. Hadden ze niet, maar er kwam wel een hele voorraad Caribische alcoholische drankjes tevoorschijn van achter de bar.

Zo beginnen mooie gesprekken; blijkt dat Shinell niet alleen geboren is in de buurman van mijn geboorteland, maar ook haar tienerjaren doorbracht op St. Maarten, mijn tweede thuis. Bij de realisatie van overeenkomsten kwamen we beiden los, met verhalen van herkenning over Bourda Market, Stabroek News, St. Peters, en Madame Estate en Simpson Bay.

“Ik was tienermoeder op St. Maarten, maar toen ik mijn dochter Sahara kreeg wilde ik niet zoals sommige andere meisjes die ik toen kende, weer meteen andere kinderen erbij. Sahara was niet mijn eindstreep.”

Ze verhuisde naar Nederland om haar dochter betere kansen te kunnen bieden en werkte gestaag naar het punt waar ze haar eigen restaurant kon openen.

“Ik hield altijd al van koken. Op St. Maarten had ik al mijn eigen plekje bij de vismarkt in Simpson Bay, waar ik eten verkocht,” vertelt ze. In Nederland volgde ze verschillende cursussen waarmee ze uiteindelijk de fusie creëerde tussen Caribisch en Europees eten die je treft op haar menu. 

Ze kwam de naam Azaka toevallig tegen. "Ik wist het meteen toen ik het las: Azaka is de godin van de oogst. Dat wilde ik als de naam van mijn restaurant."

Sahara helpt mee in de keuken. “Ik heb uit haar tot mijn eigen bestie gevormd,” zegt Shinell. Rutger, bij dag onderzoeker, is iedere avond gastheer. Zegers, de baby, leek zich perfect te vermaken met alles dat om haar heen gebeurde.

“Het restaurant draait goed. Ik ben happy. Meer moet je toch niet willen?” zegt Shinell nog.

Zei ik al dat ik terugga?

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.