Alledaagse dingen in White Supremacy Head Village

Marlyn Mimi Mau-Asam. Foto: Anja Meulenbelt

Door Mimi 

Dus Boyke (zo noem ik mijn zoon) heeft een vriendinnetje waar hij vaak mee speelt. Ze is 9 jaar. Lets call her Goudlokje. Bijdehandje, ook lief, verzorgend, nieuwsgierig en komt uit een modaal Hollands gezin. Lieve mensen, echt lief, voor mijn Boyke en ook voor mij. Boyke is bij haar ook kind aan huis en hij hoort er bij hun ook een beetje bij.

Dus Goudlokje komt trampoline springen, Lego bouwen etc. Tijdens de pizza maaltijd heb ik het journaal op de iPad aanstaan.

Goudlokje: “weet je wat ik associaal vind, dat die vluchtelingen gewoon weglopen uit een opvang omdat ze ondankbaar zijn.” Ze vervolgt: “mijn vriendin (ook 9) is echt tegen.” Ik: “tegen wat?” Goudlokje: “tegen vluchtelingen. Iedereen die ik ken is tegen.” Ik: “waarom dan?” Zegt ze: “Nou ze zijn slechte mensen, komen hier om van ons te stelen en door hun komt Sint met andere pieten.”

Ik verslik me ondertussen in mijn salade. Wat ga ik nu zeggen, denk ik...

Dus ik diek nog even verder. “En die vluchtelingen dan, waar komen die vandaan?” Goudlokje (met vragende blik): “dat zijn toch moslims?” Ik: “nou niet speciaal. Het zijn mensen, de een is moslim, de ander christen, enzovoort.”

Dus ik doe een 9-jarig level verhaal over hoe de bommen en granaten hier in ons veilige dorp uit de lucht vallen. We kunnen niet naar Amsterdam, want dat is al platgebombardeerd. We stappen met z'n allen in de auto van haar papa. Dat is bij elkaar op schoot zitten. De hamster kan niet mee. We pinnen alles wat we hebben en met twee gezinnen hebben we wat geld. Onderweg naar Spanje gaat de auto stuk. We moeten verder lopen. Al het geld dat eigenlijk voor eten was geven we uit aan slaapplekken en taxichauffeurs die ons belazeren.

Komen we eindelijk na 3 maanden in Spanje aan. Vragen de Spanjaarden ons wat we komen doen. Mensen zeggen: "ik ben tegen jou. Jij bent hier niet welkom, je bent niet Spaans en je komt zeker van ons stelen."

Je had dat koppie moeten zien.

En toen zei Goudlokje: "nou ik ben VOOR!"

Goudlokje bleef gezellig logeren.

Mimi is voorzitter van