Afbeelding
AfroVibes opende met een avond vol Afrikaanse kunst
Door Noah Da Graca
Toen ik de kans kreeg om AfroVibes bij te wonen wist ik in eerste instantie niet wat ik moest verwachten; de naam van het festival geeft wel een idee waar het over zal gaan maar toch was ik benieuwd. Mijn interesse was gewekt en op het programma stonden verschillende soorten shows van dans tot spokenword. Ook waren er short films en kleinere acts tussen de shows in, allemaal in het teken van Afro cultuur.
De show begon om 18.30u in het Compagnie theater in Amsterdam. Bij aankomst stond er al een lange rij met ook veel jongeren; dit gaf me gelijk een goed gevoel. De jeugd houdt zich er ook mee bezig en gaat naar dit soort events. Dit had ik in eerste instantie niet verwacht. Na een kleine wachttijd kwamen we binnen en het stond vol met mensen van verschillende culturen en leeftijden; een heel divers publiek.
Na een korte speech van de oprichter en een groot applaus ging de hele groep mensen de trappen op. We gingen richting de grote zaal voor de eerste show: Spirit Child. Het is een dans opvoering geïnspireerd door het boek “Famished Road’’ van de Nigeriaanse auteur: Ben Okri.
Het verhaal begon met een anekdote over een wereld die zit tussen onze wereld en de geestenwereld, een wereld die er is maar die wij niet kunnen zien. Voordat de show begon werd er ook respect getoond voor de belangrijke mensen die niet meer bij ons zijn en dus in die geestenwereld leven. Het verhaal dat verteld werd in dans ging over Azaro een geestenkind dat steeds word geboren, sterft en weer terug komt en zweeft tussen de wereld van mensen en geesten. Met behulp van lichtshows, live muziek en natuurlijk de dans was het een unieke show die los van heel entertainend was om te zien me ook geïnteresseerd maakte om dingen te leren over dit verhaal en de Nigeriaanse cultuur.
Na de eerste show werd iedereen weer begeleid naar de ontvangsthal waar drankjes klaar stonden voor de bezoekers en er was een kleine pauze voordat de volgende show van start ging. Vervolgens waren er twee opties. In de bioscoopzaal speelde een film af die wij helaas niet hebben kunnen zien omdat de zaal vol was.
Vervolgens moest iedereen weer de trappen op voor de laatste show. Dit was een dans opvoering van: “Symphony of 21”, een dansopvoering die in het teken stond van muziek en het vieren van het leven. Helaas kon zoals eerdere jaren het publiek niet meedoen omdat door de coronamaatregelen mensen in hun stoel moesten blijven zitten, maar ook zittend kon je de energie en goede vibes voelen.
Al met al was het een avond die me lang gaat bij blijven door de leuke mensen en goede sfeer. Maar vooral om de dingen die ik heb mogen ervaren en heb kunnen leren over de Afrikaanse cultuur. Ik zou daarom ook iedereen aanraden om een keer een bezoek te brengen aan het AfroVibes festival!