Zoë Triezenberg; Barendrechts turnpareltje gaat voor alles

Zoë Triezenberg ploft neer op de bank op de patio thuis en kreunt “het is waaaarm. Mam, mag ik een ijsje?” “Ga je netjes zitten …?” zegt haar moeder Jessica Triezenberg-San-A-Jong en Zoë doet een poging, maar het is een warme lentemiddag en ze glijdt al gauw weer in de meest comfortabele houding, half liggend, half zittend, met een onschuldige grijns die alleen negenjarige meisjes meester zijn. Met haar vlechtjes zou Zoë zo iedereens normale Surinaamse buurmeisje kunnen zijn; maar ze is meer. “Ons turntalentje,” noemt Jessica haar.

Zoë Triezenberg met haar moeder Jessica Triezenberg-San-A-Jong

Zoë moet even nadenken als haar gevraagd wordt of ze weet wie is. “Oooh jaaahh!” zegt ze dan enthousiast. "Dat is mijn rolmodel. Ik wil later net zo zijn als haar en op de Olympische Spelen meedoen."  Ze is goed op weg. Op 9 juni doet ze mee aan de Nederlandse kampioenschappen in haar leeftijdsklasse en ze maakt een redelijke kans. “Dan ben ik NK,” zegt ze en grijnst weer dat aanstekelijke negenjarige lachje.


“Ik zou graag een keer voor Suriname kunnen uitkomen. Voor mijn tante en nichten en neven daar. Zodat mensen daar kunnen zien dat turnen leuk is”


Zoë doet nu drie jaren aan turnen. Het begon toen ze rond haar zesde een buurmeisje een flikflak zag doen. “Ze zei ‘dat wil ik ook kunnen’,” vertelt moeder Jessica. Van de turn-juf Petra mocht ze toen twee maanden proef-trainen in de selectie van de jongtalenten bij het Gymnastiek Vereniging Barendrecht -dorpje bij Rotterdam- en na een paar trainingen wist men dat ze in de selectie mocht blijven. “Voor een zesjarig meisje is het best wel pittig om twee keer in de week zes uur te trainen, maar we hebben het met haar besproken en ze was overtuigd dat ze het wilde doen.”

Zoë turnt nu op het hoogste niveau in Nederland (N1). De afgelopen twee seizoenen heeft ze meerdere wedstrijden en kampioenschappen gewonnen. Ze werd twee jaar achter elkaar clubkampioen, turnde het afgelopen seizoen zeven wedstrijden waarvan ze zes won en één keer op de tweede plaats eindigde. Tijdens het Kampioenschap Zuid-Holland 2017 won ze algemeen en goud op alle vier de toestellen. En sinds dit seizoen turnt ze ook de landelijke wedstrijden voor het Nederlandse Kampioenschap.

De kleine Barendrechter is één van de beste turnsters van Zuid-Holland. In haar slaapkamer staat een kast vol medailles en bekers als bewijs. “Dit is mijn favoriete beker,” vertelt ze, en ze pakt een wisselbeker die roteert tussen de winnaars.

“Zoë heeft zich heel knap weten te plaatsen voor de finale in Juni,” vertelt Jessica. Ze heeft bij elke wedstrijd een prijs behaald en heeft nu al 13 gouden medailles en 11 zilveren. Vier gouden bekers en één zilveren. Haar doel dit seizoen was het behalen van de finale en dat heeft ze gedaan. En nu gaat ze proberen haar droom waar te maken: Nederlands Kampioen worden in haar categorie in haar leeftijdscategorie instapN1. We zijn trots op haar.”

Haar ouders ondersteunen haar volledig. Buiten staat een trampoline waar ze soms uren op doorbrengt. Ze doet er nog even een demonstratie op, en geeft bij ieder onderdeel eerst even de bijbehorende uitleg.

De woonkamer is zo ingericht dat niets haar belemmert zou ze ineens een handstand willen doen. In de deuropening van haar slaapkamer is een rekstok en een set turnringen bengelt vanaf het plafond. Ze springt erin, hangt er even ondersteboven in en komt zonder geluid, als een kleine kat weer op beide voeten neer, met de armen wijd gespreid in de lucht. Vlekkeloos. Moeiteloos. “Hahah!”


Naast haar medaillekast is een kledingrek in de muur geschroefd, met daarin een twintigtal velkleurige turnpakken. Allemaal hebben ze een verhaal. Tussenin eentje met de Surinaamse vlag. “Ik zou graag een keer voor Suriname kunnen uitkomen. Voor mijn tante en nichten en neven daar. Zodat mensen daar kunnen zien dat turnen leuk is,” zegt ze.


Jessica ziet Zoë “all the way” gaan, “zolang ze het maar leuk vindt.” Ze maakte een aan voor haar dochter en Zoë heeft inmiddels meer dan 1,500 volgers. “Superleuk. Er zijn echt meisjes die haar volgen omdat ze haar zo goed vinden en haar als hun vriendin willen hebben. Mijn man, ik en haar broertje Dylan brachten naar vanmorgen nog om te spelen bij een meisje van turnen dat haar al een tijdje volgt. Die wilde dat zo graag.”

Een turntalentje dat all the way kan, en ondertussen ook gewoon een leuk negenjarig meisje blijft.