Afbeelding

Africana

Wat te verwachten tijdens de Africana Studies cursus? | Eerste Afrocentrische studie in Nederland start in maart

Door Elviera Sandie 

De online certificaatcursus Africana Development Studies gaat op 19 maart 2024 van start. Deze cursus vloeit voort uit een samenwerking tussen de Anton de Kom universiteit van Suriname (AdeK), de Kwame Nkrumah University of Science and Technology van Ghana (KNUST) en het Broos Instituut in Nederland.

Wat maakt deze studie zo bijzonder en wat kan je verwachten?

Het initiatief

Een belangrijke uitkomst van het werkbezoek van de Ashanti koning Otumfu Osei Tutu II aan Suriname in 2019, was de wederzijdse commitering  tot verdieping en versterking van wetenschappelijke onderwijsmogelijkheden tussen Ghana en Suriname. Op grond hiervan starte de eerste tweejarige cursus Suriname-African Studies op de faculteit der Humaniora aan de ADeK in 2021. De studenten zitten thans in de afrondende fase en cursusleidster Cheryl White is nu reeds tevreden met het resultaat. Naast college’s van experts in de Afrikaanse- en Surinaamse zwarte geschiedenis en cultuur, hebben studenten praktijkstage doorlopen in zowel Suriname als Ghana. In de volgende fase wordt de cursus uitgebreid naar Europa en het Caribisch gebied.

Samenwerking Suriname-Ghana-Nederland

Dat er behoefte is aan deze Afrocentrische studie in Suriname, heeft de AdeK certificaatstudie bewezen. Maar er bestaat ook belangstelling in Nederland en het Caribisch gebied en daarin wordt voorzien door het Broos Instituut.

Het Broos Instituut is vanaf dit jaar de officiele vertegenwoordiger van de University of Commonwealth of the Caribbean (UCC), gevestigd in Jamaica, terwijl onze samenwerking met ADeKUS in 2023 werd bezegeld. De inschrijving voor deze cursus vindt centraal plaats via de website van het Broos Instituut.  

Wat mag je verwachten:

Het cursusprogramma bestaat uit vier blokken, waarbij de volgende acht cursussen worden afgewerkt:

  1. Afrikaanse- Afro-Europese en Afro-Caribische geschiedenis
  2. Etniciteit, Cultuur en Spiritualiteit
  3. Economie, geografie, natuur en ondernemerschap
  4. Bestuur, onderwijs en Politiek

De instapeis is vastgesteld op minimaal middelbaar niveau. De investering voor deze unieke tweejarige cursus bedraagt Euro.1400,-, waarbij studenten desgewenst in termijnen van Euro.175,- per cursus kunnen aflossen. De drie opleidingsinstituten beijveren zich thans om op korte termijn de accreditatie van deze cursus in orde te hebben, zodat afgestudeerden feilloos kunnen doorstromen naar andere (Nederlandse) universiteiten.

De succesformule 

De cursussen binnen deze Africana Development Studies worden, vanuit een Afrocentrische benadering  verzorgd door docenten uit Afrika, het Caraibisch gebied, Europa en Suriname. Hierbij zal, voor het eerst in de geschiedenis, de Afrikaanse diaspora centraal staan.

Mis deze unieke kans niet

Leer meer over het Afrikaans perspectief in de wereldgeschiedenis, because it is time to change your paradigms!             

Schrijf je hier in