Vier Vrijheid | Met jongeren in Zuidoost in gesprek over vrij zijn en je vrij voelen
Op zaterdag 30 juni, een dag vòòr de herdenking van de afschaffing van slavernij, praten studenten in Amsterdam Zuidoost over vrijheid in al zijn facetten. Jongeren die op de zaterdag in het ROC onderwijsondersteuning krijgen bij het Weekend College, doen dan mee aan het Joint Roots Joint Dignity festival ‘Vier Vrijheid’.
VRIJHEID
De organisatoren vertellen erover in een persbericht:
“Met Vier Vrijheid worden verschillende vormen van vrijheid zichtbaar gemaakt. Vrijheid zoals wij het kennen in Nederland is een recht. De vraag is echter in hoeverre we ons hiervan bewust zijn.
Heeft iedereen ook wel kans om in vrijheid te leven? Armoede, discriminatie, pesten en schulden kunnen je isoleren en remmen in je vrijheidsbeleving.
Er zijn plekken op de wereld te noemen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is of waar mensen het concept vrijheid niet kennen.
In Nederland vieren wij ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag, het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Op 1 juli is de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden.
Maar ook religieuze vrijheid of de vrijheid om “vrij” te zijn in je eigen sexuele geaardheid. Kwesties en gebeurtenissen die nog steeds een impact hebben op onze alledaagse kijk op vrijheid."
Het onderwerp wordt vanuit verschillende perspectieven aangevlogen voor de jongeren van het Weekend College.
Dichter Onias Landveld (stadsdichter van Tilburg) houdt een workshop Spoken Word, tijdens welke jongeren leren hoe taal en poëzie een bijdrage leveren aan de vrijheid van expressie.
Kunstenaar Corina Klaassens begeleidt de jongeren in het vervaardigen van hun eigen vrijheidskunstwerken en Stichting Untold biedt een workshop aan rond het thema vrijheid in het kader van Black History Month en Keti Koti (afschaffing slavernij).
Graffiti artiest Broodje begeleidt de jongeren in het maken van een Vrijheidskunstwerk en er is ook een VrijheidsQuest spel waaraan jongeren meedoen, waarin spellenmaker Tosca Vrede cultuur en educatie samenbrengt. Na de paneldiscussie met experts van onder andere Amnesty International en jongeren wordt het event afgesloten met een muzikaal optreden, een spoken word-voordracht door dichter Furgell Pansa en een presentatie van de kunstwerken die de jongeren maakten.
De organisatie zegt: “Alle activiteiten tijdens Vier Vrijheid zijn gericht op het bewustmaken van jongeren van de essentie van vrijheid. Vrijheid is immers een recht waar te allen tijde gebruik van mag worden gemaakt. Door activiteiten aan te bieden die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren kunnen zij op verschillende manieren en eigen wijze de eigen betekenis uiten die zij aan vrijheid geven”
JOINT ROOTS, JOINT DIGNITY
Vier Vrijheid wordt georganiseerd door Stichting YouToday, ten behoeve van het Weekend College. YouToday organiseert regelmatig coachings en educatieve projecten gericht op jongeren. Opdrachtgever is de educatieve debat organisatie IDEA die jongeren ondersteunt om zich uit te spreken over onderwerpen die hen aangaan.
Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Sociale Zaken, Erasmus Plus Jeugd en Fonds 21. Het event is onderdeel van Joint Roots Joint Dignity voor jongeren in het kader van African Decade gesteund door het Ministerie van Sociale Zaken.
Het Weekend College is een organisatie die onderwijsondersteuning biedt aan jongeren uit Amsterdam Zuidoost. De organisatie is onderdeel van het MBO College van het ROC van Amsterdam.
‘Vier Vrijheid’ is open voor een ieder. “Op deze dag gooien wij onze deuren open zodat alle jongeren in Zuidoost een platform om zich te uiten over de betekenis van vrijheid in al zijn facetten. Het doel is hen bewust maken van de essentie van vrijheid, uiten van talenten en empowerment,” zegt het Weekend College.
De organisatie van het event richt zich op een breed publiek en in het bijzonder op een mix van jongeren in en buiten Amsterdam Zuidoost in het voortgezet onderwijs. Het event vindt tussen 10.00-16.00 uur plaats op de locatie van het MBO College ROCVA, Fraijlemaborg 135, Amsterdam.