Afbeelding

Verhalen uit Afrikaans perspectief tonen een krachtig Afrika

Wereldwijd wordt op 25 mei de Internationale Dag van Afrika gevierd. In Paradiso wordt de muzikale en culturele rijkdom van het op een na grootste continent ter wereld feestelijk gevierd met de lancering van de Afrispectives storymap website en het avondvullende programma Africadelic, met presentaties en optredens van onder meer Batida, Bitori, Rajae en Boddhi Satva.

De uit Angola afkomstige Otiniel Silva nam het initiatief voor Africadelic, omdat het hoog tijd werd het overheersende beeld van Afrika als een behoeftig continent met veel ontwikkelingsvraagstukken uit te dagen. Dit jaar wordt Africadelic voor de tweede maal georganiseerd en staat in het teken van het door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘International Decade for the people of African Descent’. Otiniel: “Door rijke, culturele verhalen vanuit Afrikaans perspectief te delen via de Afrispectives storymap website tonen we een eigen en krachtig beeld van Afrika en de Afrikaanse cultuur.”

Africadelic op 25 mei in Paradiso
De Afrispectives storymap website wordt op donderdag 25 mei tijdens Africadelic in Paradiso feestelijk gelanceerd door het publiek mee te nemen op een visuele en muzikale reis door het continent. Van de Noord-Afrikaanse magreb soul van Rajae, via Afrikaanse dansperformances van  Nossa Kizomba en de 5 o’clock class van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, naar de Kaapverdische funanamuziek van Bitori en de combinatie van 70’s afro-groove met hedendaagse electronische muziek van Batida.  Ook zijn er presentaties over het Afrika van nu op politiek en maatschappelijk vlak, over kunst en muziek. De Nederlandse band Koffie presenteert hun nieuwe album Huntu. En tot in de vroeg uurtjes kan gedanst worden op onder meer Boddhi Satva, de dj/producer uit de Centraal Afrikaanse Republiek die bekend is als de vader van de ‘ancestral soul’.
Zie voor het hele programma de website van Paradiso: http://paradi.so/Africadelic

Afrispectives verhalen
Op 25 mei worden een aantal verhalen van de Afrispectives storymap gepresenteerd in Paradiso, hieronder drie van die verhalen in een notendop.

Emmanuel Agyekum is de initiatiefnemer van The Other Calendar, een kalender die zwarte rolmodellen uit Nederland portretteert in de geest van beroemde en minder beroemde historische figuren uit Afrika. Met als doel om meer zichtbaarheid en positiviteit te creëren. In zijn forensenbestaan komt Emmanuel dagelijks langs het World Trade Centre, waar het hem opviel dat hij de enige zwarte man in pak was. Emmanuel over The Other Calendar: “In this way we get to know both our brothers and sisters, as well as our shared history.” Meer informatie op http://theotherc.nl/

New Urban Collective bereidt een tentoonstelling voor over Otto en Hermien Huiswoud. In de geschiedenisboeken krijgen zij maar weinig aandacht, terwijl Otto en Hermien een belangrijke rol speelden in de emancipatie van de zwarte gemeenschap in Nederland. Ze behoorden tot de eerste generatie Caribische marxisten, die een direct verband zagen tussen racisme en imperialisme en de vrijheidsbewegingen in de Cariben. Tussen 1954 en 1961 was Otto voorzitter van ‘Ons Suriname’ en was een belangrijke factor in het bij elkaar brengen van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Voor de Tweede Oorlog was Otto in New York betrokken geweest bij de communistische partij, als een van de eerste zwarte leden. Hij werd een leider in de strijd voor meer gelijkheid tijdens de civil rights movement.  Meer informatie over New Urban Collective op http://nucnet.nl/.

Ivan Barbosa maakte de prijswinnende videoclip ‘We zijn er’ bij het gelijknamige nummer van Typhoon. De video die op de Kaapverdische Eilanden werd opgenomen, een plek die een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel, volgt een traditionele verhaallijn van een tot slaaf gemaakt, jong en verliefd koppel dat niet samen kan zijn vanwege de omstandigheden. Maar de geliefden staan ook symbool voor twee culturen, de kolonialen en de gekoloniseerden, en hun nazaten die een gezamenlijke geschiedenis delen en samen een toekomst moeten opbouwen. Voor veel Nederlandse Kaapverdianen is de video ook een eerste kennismaking met beelden van hun voorouderlijke thuisland. Ivan was de eerste van zijn generatie die terugging naar het eiland waar zijn grootmoeder vandaan was gehaald, hij omschrijft de ervaring als “finding your ground”.

Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal aanwezig zijn en een presentatie geven over het VN- decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Bij de Afrispectives storymap wordt tevens een educatieve toolkit ontwikkeld.

Partners
Africadelic, de Afrispectives storymap en de educatieve toolkit zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen Mano a Mano Producoes, IDLeaks, Ginger the world en Paradiso