Verhaal over Eritrese polygamiewet is verzonnen

Een satirisch artikel dat deze week de indruk wekte dat de Eritrese regering mannen dwong tot polygamie blijkt een goedkoop verzinsel en Eritreeërs zijn er boos over.

“Iedere gek in Asmara (de hoofdstad van Eritrea) zou moeten weten dat dit verhaal verzonnen was,” zei een Eritrese overheidswoordvoerder donderdag aan BBC.

"Dit verhaal illustreert de smerigheid van de duistere krachten van misinformatie en de geneigdheid van sommige mensen om negatieve verhalen over Eritrea de wereld in te helpen.”

In het artikel stond dat er vanwege de oorlog met Ethiopië een tekort aan mannen was in Eritrea an dat de Eritrese regering daarom had besloten dat iedere man tenminste twee vrouwen moest huwen. Zij die daar geen gevolg aan gaven konden in de gevangenis belanden. De nieuwswebsite Crazy Monday uit Kenya publiceerde het als eerste afgelopen zondag en het werd als een razend vuurtje opgepikt.

Het blijkt nu een hoax te zijn, een verzonnen verhaal, maar het zorgde desalniettemin voor veel opschudding, met mannen overal ter wereld die zeiden dat ze klaarstonden om naar Eritrea af te reizen om twee vrouwen te huwen.

Eritrea's Minister van Informatie Yemane Gebremeskel tweeted erover dat "dat de media als papegaaien dit belachelijke verzonnen verhaal overnamen is hemeltergend. Dit verhaal illustreert de smerigheid van de duistere krachten van misinformatie en de geneigdheid van sommige mensen om negatieve verhalen over Eritrea de wereld in te helpen.”