Vereniging Ons Suriname en The Black Archives tonen met nieuwe expositie verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland
Donderdag 12 december opent de expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ bij The Black Archives in Amsterdam.
De feestelijke opening vindt plaats op donderdag 12 december 2019 met .o.a. Wethouder van Kunst en Cultuur Touria Meliani. Vanaf vrijdag 13 december tot en met 29 maart 2020 is de expositie te bezoeken op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen bij The Black Archives aan de Zeeburgerdijk 19b in Amsterdam-Oost. Eerder dit jaar kreeg de in Amsterdam gevestigde Vereniging Ons Suriname een speciale jubileumpenning uitgereikt uit handen van de burgemeester van Amsterdam. De voorloper van de Vereniging Ons Suriname is opgericht in 1919 en is daarmee de oudste vereniging van Surinamers in Nederland. Grote delen van de geschiedenis van de vereniging, en daarmee van Surinamers in Nederland, zijn echter lang verborgen gebleven.
‘Emancipatie, strijd en verzet’
In 2020 viert Suriname 45 jaar onafhankelijkheid. In aanloop daarnaartoe openden in Amsterdam diverse tentoonstellingen, onder andere in De Nieuwe Kerk, het Museum Van Loon en het Tropenmuseum. Bijzonder aan de expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ bij The Black Archives is dat er een meeslepend verhaal wordt verteld van emancipatie, strijd en verzet vanuit het perspectief van verschillende generaties Surinamers in Nederland zelf. Bekijk hier een webdocumentaire die MuseumTV maakte over de making of de nieuwe expositie!
Verborgen geschiedenis over Surinamers in Nederland
De expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ toont aan de hand van unieke archiefstukken, videobeelden en fotomateriaal verborgen verhalen van Surinamers in Nederland. Onder meer verhalen over de eerste verenigingsactiviteiten van Surinamers in Nederland begin twintigste eeuw, verborgen verhalen over Surinamers in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, bijzondere verhalen over de emancipatie van de Surinaamse taal en cultuur, bewegingen tegen racisme en discriminatie, de internationale strijd tegen kolonialisme en de strijd voor de onafhankelijkheid van Suriname.
Kunstenaars Raul Balai, Patricia Kaersenhout en Shertise Solano hebben bijzondere kunstwerken gemaakt rond verhalen die lang verborgen zijn gebleven. Bezoekers van de expositie wordt gevraagd zelf ook verhalen te delen.
‘Zwarte’ geschiedenis
Historisch archief The Black Archives is een jonge organisatie die al verschillende prijzen won. In 2018 won The Black Archives de Amsterdamprijs voor de Kunst. Het archief is opgebouwd uit diverse privécollecties en heeft als doel verborgen geschiedenissen publiek toegankelijk te maken.