Vandaag is de Dag van het Afrikaanse Kind

Donderdag 16 juni is  de Dag van het Afrikaanse Kind.

Deze herdenkt het protest van duizenden kinderen en jongeren in de straten van Soweto, op 16 juni 1976.

De Zuid-Afrikaanse kinderen protesteerden tegen de slechte kwaliteit van het onderwijs en voor lessen in de eigen taal, in plaats van het Afrikaans. De politie opende het vuur op hen, waarbij meer dan honderd doden vielen.

Sinds de dag is ingesteld wordt op 16 juni jaarlijks stilgestaan bij de omstandigheden waarin kinderen in Afrika moeten opgroeien en wordt aandacht gevraagd voor verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en betere maatschappelijke kansen.

Dit jaar is het thema “ Conflict en Crisis in Afrika: Bescherming voor alle Kinderrechten” .  

Vorig jaar stond de Internationale Dag van het Afrikaanse Kind  in het teken van kindhuwelijken. Kinderrechtenorganisaties uit Afrika pleitten bij de VN-Mensenrechtenraad in Genevé voor het bestrijden van huwelijken op jonge leeftijd en voor méér meisjesrechten.

Kinderrechtenorganisaties uit Ethiopië, Ghana, Liberia, Sierra Leone en Zambia spraken bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève over het recht op onderwijs voor meisjes in West-Afrika. Abdul Manaff Kemokai, regionaal vertegenwoordiger voor Defence for Children in Afrika, meldde een duidelijk verband tussen onderwijs en kindhuwelijken, het thema van de Dag van het Afrikaanse Kind. "De kans is groot dat een gehuwd meisje zwanger raakt en dan stopt met school."

'Wij weten ook niet waarom er geen Dag van het Europese Kind, Dag van het Zuid-Amerikaanse Kind of een Dag van het Saudische Schiereiland-Kind is', meldt de website fijnedagvan.nl