Afbeelding

Potlood

True or False over het stemmen

 

Wat gebeurt er met mijn stem wanneer ik niet ga stemmen.  Gaat mijn stem dan automatisch naar de grootste partij?

Nee, dat niet.

Maar niet stemmen heeft wel invloed op de kiesdeler. En de kiesdeler is bepalend hoeveel stemmen een partij nodig heeft voor een zetel in de Tweede Kamer. Hoe dan?

Er zijn 150 zetels in de Tweede Kamer. Het aantal geldige stemmen op de kandidaten van alle partijen wordt gedeeld door 150. Dat is de kiesdeler. Hoe hoger de kiesdeler hoe meer stemmen een partij nodig heeft om een zetel te bemachtigen.  

Voorbeeld: Bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017 werden 10.516.041 geldige stemmen uitgebracht. De kiesdeler was 10.516.041 : 150 zetels = 70.107. Partijen die in 2017 niet minstens 70.107 stemmen hadden gehaald zijn niet in de kamer gekomen.

Tip: Vanwege Corona mag je drie mensen extra vertegenwoordigen en deze samen met je eigen stem als volmachtstem uitbrengen!

Wat gebeurt er met mijn stem wanneer mijn partij het niet haalt?

Wanneer je partij de kiesdeler niet haalt, gaat je stem verloren. Deze stemmen gaan dus niet maar een andere partij.

Wat is een voorkeurstem? Hoe werkt het?

Een voorkeurstem is een stem die niet op de nummer één van een politieke partij is uitgebracht maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Met je voorkeurstem kun je als kiezer de door de partij opgestelde volgorde van de kandidaten beïnvloeden.

Staat je favoriete kandidaat laag op de lijst, dan heeft hij toch kans om in de Kamer komen. Hij heeft dan wel 25% van de kiesdeler nodig om kandidaten die boven hem staan te passeren. Dit heet de voorkeurdrempel. In 2017 was de voorkeurdrempel 17.527 stemmen. De voorkeurdrempels worden eerst toegewezen boven de volgorde van de kandidaten op de lijst.  

Dus eerst moet een partij minstens de kiesdeler halen om in de kamer te komen. Daarna wordt het aantal zetels bepaald door op de partij uitgebrachte stemmen te delen door de kiesdeler. Daarna wordt gekeken welke kandidaat op een Tweede Kamer zetel mag plaatsnemen door te kijken naar de voorkeurdrempel.