Trinidadiaanse documentaire komt naar De Balie

De documentaire Art Connect over tieners uit Trinidad & Tobago die meedoen aan een kunstprogramma op hun middelbare school, wordt op vrijdag 25 maart vertoont in De Balie in Amsterdam.

Het is een “speciale vertoning van must see documentaire”, zeggen de organisatoren van Reggae Vibrations, hét nieuwe reggaefeestje van Amsterdam waarvan de derde editie van Reggae Vibrations ook op 25 maart plaatsvindt in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam.

Art Connect (2013, 72’) is de hoofdfilm van de avond. Het groepje Caribische tieners waar de film om draait zit op een middelbare school in Laventille, een berucht arme en onveilige buurt in Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad & Tobago, de Caribische eilandstaat net uit de kust van Venezuela.
 

In het kunstprogramma komen de pubers in aanraking met poëzie, schilderkunst, muziek en dans, en ook krijgen ze allemaal een digitale camera om hun ervaringen vast te leggen. Het resultaat is een intiem en hartverwarmend portret van een groep kansarme jongeren die de schoonheid van kunst leren kennen en daardoor hun leven zien veranderen.

“I am tempted to say that the T&T documentary Art Connect is amazing, but that seems like an understatement. The winner of both the People’s Choice Award and the Best Documentary in the 2014 T&T Film Festival, Art Connect is a rare look at how creativity transforms taciturn, unconfident and sad youths into articulate, confident and happy individuals – Columnist Debbie Jacob in de Trinidad & Tobago Guardian.

Art Connect is geregisseerd door Miquel Galofré, een Spaanse filmmaker die al jaren in het Caribisch gebied woont en werkt. Na drie succesvolle documentaires in Jamaica te hebben gemaakt (Why Do Jamaicans Run So Fast?, Hit Me With Music en Songs of Redemption), verhuisde Galofré naar Trinidad & Tobago om daar te filmen.

Met zijn bedrijf T&T Rocks legt hij het leven op de Caribische eilanden op allerlei manieren vast, van fotografie en films tot commercials en evenementen. Art Connect is de eerste lange documentaire die Galofré op de eilanden heeft gemaakt, en eentje die meteen de People’s Choice Award voor Beste Documentaire won op het Trinidad & Tobago Film Festival.

“De film is een ware ‘must see’ voor iedereen die kansarme kinderen een warm hart toedraagt en gelooft in de emancipatorische kracht van cultuur,” zeggen de organisatoren van Reggae Vibrations.

 Voor de hoofdfilm worden ook nog twee kortfilms uit Trinidad & Tobago vertoond, Pothound (2012, 10’) en Captain T&T (2014, 12’), beide van de hand van de gevierde T&T filmmaker Christopher Guiness (en beide hits op Vimeo toen ze daar gelanceerd werden).

Na de films gaat de avond verder in de Paradiso (vlak naast De Balie) met de soundsystems van Keytown Sound, Crucial Warrior Sound, DJ Madbwoy en een special guest.

Kaarten voor de film kunnen online besteld worden op de website van De Balie via . Voor het complete avondvullende programma, zie de