Swarte Pyt demonstraties in Grou zaterdag

Bijna twee maanden nadat in de rest van Nederland fel gedemonstreerd is tegen het Sinterklaasfeest en zwarte piet, zeilt morgen, zaterdag 13 februari in het Friese dorpje Grou de goedheiligman alsnog binnen; met zwartgeschminke knechtje.

Grou heeft haar eigen versie van het Sinterklaasfeest. Hier heet de goedheiligman Sint Piter en komt hij elk jaar op de zaterdag voor zijn verjaardag op 21 februari aan. Volgens de legende is hij de collega van Sinterklaas die naar Grou trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was. Zijn pikzwarte hulpje heet Swarte Pyt.

Het blackface feestje glipte echter niet ongemerkt langs de anti-zwarte piet demonstranten die de afgelopen jaren nationale en internationale aandacht eisten voor het feit dat in Nederland jaarlijks witte mensen zichzelf zwart schminken voor eigen vertier.

Leden van Actiegroep Kick Out Zwarte Piet hebben aangekondigd dat ze naar Grou trekken zaterdag om te demonstreren tegen Swarte Pyt. De groep heeft zich hiervoor gemeld bij de gemeente Leeuwarden.

De betoging is niet alleen gericht tegen het Sint Piterfeest, maar heeft te maken met de landelijke Zwarte Pietendiscussie, zegt Kick Out Zwarte Piet. De organisatie heeft aangegeven dat het een vreedzame betoging zal worden. “We will not stand by and do nothing! We’re taking another “Freedom Ride! To Grou!” zegt de organisatie.

Ook anti racisme organisatie Reason Against Racism laat zich niet onbetuigd: “Wit Nederland vindt het niet voldoende om alleen in oktober, november, en december van ‪#‎Blackface te genieten. Niet alleen tijdens carnaval hijst men zich in racistische kostuums, maar een heuse extra Sinterklaasviering staat morgen in de planning. Veel witte mensen kunnen geen genoeg krijgen van feestjes met een racistisch smaakje.”

De gemeente Grou schijnt haar schouders op te halen voor de zwarte piet discussie die in de rest van het land woedt; de actievoerders is een plek  buiten het feestterrein toegewezen en de organisatoren lijken halsstarrig vast te houden aan het idee dat het maar een onschuldig feest is.

“Alles is gericht om het kinderfeest niet te verstoren,” laten directeuren Johan Meesters en Maartje Bloemhof van de Grouster basisscholen in een mail aan de ouders van hun leerlingen weten, volgens een platselijke krant. "We maken er met elkaar net als andere jaren weer een prachtig feest van", aldus de directeuren. Na overleg met gemeente, politie en het Sint Piterkomitee is wel de looproute ingekort.