Afbeelding

'Surinamers in de polder'; Prem legt uit

Televisiemaker Prem Radhakishun zal zondag  zijn gebruik van het n-woord in het  boek "Surinamers in de Polder" van Harry van Bommel laten toelichten. Tijdens de discussiebijeenkomst over het boek zondag in Amsterdam zal er een  brief van Radhakishun worden voorgelezen, zegt Van Bommel. 

Het boek waarin 15 bekende Surinamers vertellen over hun komst naar Nederland, heeft sinds het eind vorig jaar uitkwam voor de nodige opschudding gezorgd. "De woordkeus van sommige geïnterviewden geeft daar aanleiding toe voor velen," zegt Van Bommel. In één van de verhalen laat Van Bommel bijvoorbeeld televisiemaker Prem Radhakishun aan het woord en citeert hem wanneer hij onder meer Humberto Tan en Barack Obama 'negers' noemt.

Een groep demonstranten nam er zodanig aanstoot tegen dat ze besloten het boek te verbranden op de Dam in Amsterdam. Actievoerder Roy Groenberg zei het Van Bommel kwalijk te nemen: 'Harry van Bommel is de eindverantwoordelijke. Hij is de hoofdredacteur'.

Van Bommel zelf noemde boekverbranding een 'middeleeuws middel'. Ik wijs boekverbrandingen af als protestmiddel, in debat gaan met elkaar is in mijn ogen het enige juiste protest', zegt hij tegen AT5. Hij zei dat de verantwoordelijkheid voor het gebruik van het woord ligt bij Prem Radhakishun.

De politicus zei dat het boek niet uit de handel zal worden genomen worden en dat hij er ook geen censuur op zou toepassen. “Dat gaat helemaal te ver'. Hij kondigde wel meteen een serie discussiedagen aan dat hij tijdens tijdens welke hij zou praten over zijn boek.

De informatiedag op 31 januari vindt plaats om 16.00 uur in het Wijkcentrum Kormelink (SIMUD) aan de Kormelinkweg 1 in Amsterdam. “Ik verwacht daar weer een levendige discussie zoals we die afgelopen zondag in Rotterdam hadden,” schrijft Van Bommel in zijn uitnodiging.

Radhakishun zal vanwege andere afspraken zelf niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Zijn brief zal daarom door iemand van de organisatie worden voorgelezen en deze zal onderdeel uitmaken van het gesprek.