Afbeelding

sankofa

Surinaamse studenten op Afrika-orientatiereis Sankofa

Renate Sluisdom

Op 1 november 2023 reizen Renate Sluisdom, Liesbeth Peroti en Roel Haakmat uit Suriname voor een orienterings- en studiebezoek aan Ghana, waar ze de steden Accra, Kumasi en Cape Coast zullen bezoeken.

Sluisdom, Peroti en Haakmat zijn deelnemers aan het project Sankofa: we gaan terug om verder te kunnen. De bedoeling is in Ghana kennis, ervaring en informatie op te doen met betrekking tot zaken die er waren nog voor de slavernij, want: “De geschiedenis van de AfroSurinamer begint niet bij de slavernij”, aldus de groepsleden.

Projectleider Renate Sluisdom : We gaan op zoek naar kennis en ervaringen die we mee terug kunnen nemen naar Suriname.

Kennis die ons, vanwege de slavernij ontnomen is; kennis die zeer gewoon was voor onze voorouders maar door ons opnieuw ontdekt moet worden; kennis waarmee we nazaten van de slavernij en anderen  in Suriname willen verrijken en onderwijzen. Vooral dat laatste is belangrijk voor ons: de Sankofa-gedachte: we moeten teruggaan om te halen wat verloren is gegaan, om uiteindelijk verder te kunnen.”

Roel Haakmat

Sankofa is het Afrikaanse symbool van een vogel die vooruit vliegt, terwijl die terugblikt om een prachtig ei op te pikken, en zo aangeeft hoe belangrijk het is om van het verleden te leren. De groepsleden kennen elkaar van Afro Surinaamse Ontwikkeling Studies, een tweejarige certificaatcursus op de AdeK-Universiteit. De zoektocht zal geschieden binnen twee gebieden: sociaaleconomisch en linguistisch.

Bij de voorbereiding zijn onder andere betrokken geweest dr. Fidelia Graand-Galon, Suriname’s ambassadeur in Ghana en prof. Franklin Jabini, universitair docent. In Ghana wordt de groep opgevangen door Dr. Rev. M.Maxwell van de Laweh University. Op Laweh en ander universiteiten in Accra , Kumasi en Cape Coast zal het drietal toepasselijke colleges, workshops en lezingen volgen binnen hun verschillende interessegebieden. Ze hopen op 22 november verrijkt terug te keren naar Suriname, en zullen de Surinaamse gemeenschap op de hoogte houden van hun wel en wee in Ghana.

peroti

De institutionele organisatie ligt in handen van het Broos Instituut, de stichting die zich inzet om meer Afrocentrische perspectieven in het reguliere, Eurocentrisch gedomineerde onderwijs te implementeren. 

Het Broos Instituut heeft in het kader van het Slavernijherdenkingsjaar fondsen voor dit project ontvangen van het Fonds voor Cultuurparticipatie in Nederland.