Surinaams Goud brengt zondag het feest naar Utrecht tijdens Tweetakt

Festival Tweetakt haalt Surinaams Goud (Sranan Gowtu) naar Utrecht, voor een “bruisend muzikaal feest voor jong en oud” en een “ode aan de Surinaamse muziek.”

Het concert vindt plaats op zondagavond 17 april om 20.00 uur in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Het wordt georganiseerd in samenwerking met RASA en Stadsschouwburg Utrecht, en vormt de afsluiting van het Tweetakt-programma in de binnenstad van Utrecht.

Bekende Surinaamse artiesten zoals Oscar Harris, Kenny B, Edgar Burgos & Trafassi en Patrick Tevreden samen met de jongere talenten Sabrina Starke, SBMG, Bokoesam, Ronnie Flex en Keizer spelen klassieke hits en beroemde nummers uit de Surinaamse muziek.

Meerdere generaties staan samen op het podium, iets dat perfect past in de Tweetaktprogrammering. De presentatie van de avond is in handen van cabaretier, acteur en schrijver Jeffrey Spalburg.

Het bijzondere optreden Surinaams Goud (Sranan Gowtu) past in de herwaardering van de Surinaamse muziek. Suriname kent een heel rijke muziekhistorie en de moderne Surinaamse muziek heeft een uniek karakter, dankzij een mengelmoes van invloeden uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Noord-Amerika.

Het bracht diverse sterren en hits voort: van Trafassi’s Wasmasjien via Damaru’s Tuintje In Mijn Hart tot Parijs van Kenny B. Maar denk ook aan de Surinaamse invloed op hedendaagse muziek van  bijvoorbeeld rapper Typhoon. Het Amsterdamse platenlabel Top Notch brengt met een speciaal project de Surinaamse muziek van vroeger en nu extra onder de aandacht: Sranan Gowtu ('Surinaams Goud'). Onder die vlag zijn al een compilatie-cd en een reeks 'het beste van'-cd's van Surinaamse artiesten verschenen en werd eind vorig jaar het boek Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse Muziek van Diederik Samwel uitgebracht. En er is een concert Surinaams Goud (SrananGowtu) dat Tweetakt nu speciaal voor het festival naar Utrecht haalt, als onderdeel van het uitgebreide muziek- en theaterprogramma.

Stoomcursus Surinaamse muziek en heerlijk Surinaams eten

Voordat de show losbarst in de Stadsschouwburg, is er om 17.00 een stoomcursus Surinaamse muziek door Diederik Samwel (de auteur van het boek Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse Muziek) in het festivalcentrum van Tweetakt op de Neude. Samwel vertelt levendig over de Surinaamse muziek met fantastische archiefbeelden en geluidsfragmenten. Met muzikale omlijsting van Oscar Harris en Edgar ‘Bugru’ Burgos, de onverslijtbare frontman van feest- en showband Trafassi.

Over festival Tweetakt

Tweetakt biedt in april en mei een avontuurlijk programma van muziek, theater, dans en beeldende kunst voor alle leeftijden. Het festival toont de nieuwste en beste voorstellingen en acts van jonge, talentvolle en ervaren muzikanten, theatermakers, performers, beeldend kunstenaars en choreografen uit binnen- en buitenland. Het centrale festivalhart is op de Neude. Tweetakt vindt plaats van 1 t/m 17 april 2016 en op Fort Ruigenhoek van 9 april t/m 29 mei 2016 in de weekenden. Programma & tickets: www.tweetakt.nl.