Stichting Julius Leeft! viert 10e jaardag met boek en fototentoonstelling

Stichting Julius Leeft! presenteert op 17 april het boek “Tien jaar onverwerkt verleden” en opent tegelijkertijd een gelijknamige fototentoonstelling in  Amsterdam.

De presentatie, die in verband staat met het tienjarig jubileum van de stichting, vindt plaats in De Balie in Amsterdam. “(We) bestaan tien jaar. In die periode zijn onder leiding van John Leerdam vele theaterproducties in de diverse delen van ons Koninkrijk ontstaan en opgevoerd. Reden genoeg om na tien jaar stil te staan en vooruit te kijken,” zegt de stichting in een persbericht.

De eerste exemplaren van het jubileumboek zullen worden aangeboden aan minister Jet Bussemaker, TV presentator Humberto Tan en Clayde Menso, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Daarna zal de minister de gelijknamige fototentoonstelling met werk van Jean van Lingen, Ossa Kierkegaard en Joffrey van der Vliet openen.

Daarbij besteedt Julius Leeft! deze middag extra aandacht aan de mensen door wie de stichting zich al tien jaar gesteund voelt.

De fototentoonstelling is t/m half juni 2016 in De Balie Amsterdam te zien. Gratis entree.

"Die zijn altijd informatief, ontroerend ook, belichten een moment uit de geschiedenis, dat niet iedereen meer helder voor ogen staat of dat is weggemoffeld uit schaamte. En die verhalen moeten verteld." Maartje van Weegen, voormalig tv-presentatrice, Tien jaar onverwerkt verleden

Het boek Tien jaar onverwerkt verleden blikt terug op tien unieke voorstellingen die in het hele Koninkrijk der Nederlanden indruk hebben gemaakt. Het eerste gedeelte toont de verhalen achter de theaterstukken, interviews met acteurs, citaten uit recensies en vooral veel kleurrijke beelden. Het tweede deel van het boek bevat de tekst van de tien theaterstukken zoals ze zijn opgevoerd in Nederland en daarbuiten.

Stichting Julius Leeft! geeft op theatrale wijze vorm aan pijnpunten in de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.

Met Stichting Julius Leeft maakt John Leerdam al tien jaar lang theaterstukken die de diversiteit en de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden dichterbij brengen. In zijn theatervoorstellingen in zowel Nederland als de voormalige koloniën probeert Julius Leeft! bijzondere en aangrijpende gebeurtenissen uit het gemeenschappelijke verleden bespreekbaar te maken via een verrassende mix van tekst, zang, muziek en dans. Maar ook dankzij het enthousiasme en de passie van een wisselende cast van (ster)acteurs, politici, journalisten, wetenschappers, ondernemers en anderen. Keer op keer geven zij hun kostbare tijd om Leerdam in zijn passie tot verbinden te helpen.

De stichting zegt in het persbericht dank aan LM Publishers, De Balie, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 21.