Somalië heeft de blues, maar swingt als een tierelier

Het Breathing Ensemble maakt zich op voor Mogadishu Blues 2.0. Op 2 oktober zal een nieuwe lichting vocalisten de  swingende en poëtische Blues uit Somalië ten gehore brengen.

Het Rotterdamse Zuidplein theater zal worden omgedoopt tot het Somalië van de jaren ’60, ’70 en ’80. Eerder dit jaar stond Mogadishu Blues in Den Haag en Amsterdam en heeft Nederland kennis laten maken met een ander Somalisch geluid

Een nieuwe cast van vocalisten zal muziek  van legendarische componisten als Sulfa, Tubeec en Magool nieuw leven in blazen. De liedjes bevatten vaak diep poëtische  teksten uit de eeuwenlange poëzie traditie van het land aan de oostkust van Afrika, welk in de Middeleeuwen niet voor niets ‘Land Of Poets’ genoemd werd. De vocalisten Hamse Ahmed en Awil Ashara zijn artiesten die in de Somalische scene in Nederland furore maken. Ze delen een missie om ook niet-Somalische muziekliefhebbers te bereiken met hun talent.

Onder begeleiding van het Breathing Ensemble maken ze verbinding met nieuwe makers en nieuw publiek.

 

Nieuw in dit programma zijn poëzie bijdragen en vertellingen van Nimo Hoddoon (actrice/schrijfster) en Jawahir Ahmed (dichteres). Proza en poëzie is nog steeds springlevend in de huidige Somalische cultuur en dat zullen deze twee dames laten zien en horen. De presentatie is in handen van Ahmed Larouz, die tevens initiator is van Meyloon en 180 Amsterdammers. Hij organiseerde drie jaar geleden de Benefiet Ifar voor Somalië en draagt de Somalische gemeenschap een warm hart toe.

De vocalisten hebben een vluchteling achtergrond. Ze zijn veelal vanwege de burgeroorlog die Somalië tergt naar Nederland gevlucht. Hoewel hun verleden in Somalië gevoelig ligt, houdt de rijke muziekcultuur hun herinneringen uit een betere tijd levend. Het land is verscheurd door etnische tegenstellingen en terreur, maar niets verenigt de Somaliërs zoals de muziek, poëzie en dans.

Het Breathing Ensemble onder leiding van musicus Orville Breeveld brengt sinds jaren tot ver over de grens hommages aan Arabische, Indiase, Somalische, Turkse en andere muzikale genres.

_____________________________________________________________________