Simuda Nyuma schokt en boeit

Kleurvol en uitgebreid. Maar ook heel hard en recht voor je raap. De kunststukken bij de expositie "Simuda Nyuma" bij Framer Framed riepen bij mij uiteenlopende emoties op: de meeste schilderijen , filmpjes en beeldjes vond ik diepzinnig en boeiend, maar bij sommigen twijfelde ik tussen afkeer en fascinatie.

Een soort "shock and awe." 

“Ze gaan over de realiteit en de realiteit is niet altijd rooskleurig,” zegt Andrea Stultiens die samen met Robinah Nansubuga de curator is van de tentoonstelling.

Nansubuga die in Oeganda haar studenten van de Uganda Christian University in Mukono visuele interpretaties liet bijgedragen aan het uitwisselingsproject met de Akademie Minerva in Groningen (waar Stultiens doceert), liep helemaal vol van de tentoonstelling. “Dit voelt aan als thuis, zo goed voelt het. Ons werk uit Oeganda heeft meteen een plek gevonden hier in Amsterdam.”

In Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never brengen de kunstenaars uit Oeganda en Nederland een onderbelicht verleden van Oeganda onder de aandacht.

De titel verwijst naar een trilogie geschreven in de jaren dertig van de vorige eeuw. De schrijver, Ham Mukasa, was een chief uit Buganda, een koninkrijk in zuid-centraal Oeganda. Mukasa (ca. 1870-1956) schreef in deze boeken over de levens van drie koningen, die in Buganda regeerden vanaf halverwege de 19e eeuw tot en met de jaren dertig.

In de familiecollectie van Mukasa, bestaande uit foto’s, boeken, manuscripten en documenten, vond curator Andrea Stultiens een lijst met beschrijvingen voor illustraties, bedoeld voor de trilogie van Mukasa.

De beschrijvingen zijn door de studenten en volwaardige Oegandese en Nederlandse kunstenaars gebruikt om zich in een specifiek historisch tijdperk te verdiepen en om alsnog een selectie van de beelden van Mukasa’s lijst te creëren. Het resultaat is te zien in deze tentoonstelling bij Framer Framed (IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam).

Simuda Nyuma - Forward Ever, Backward Never – is te zien tot 6 september 2015. 

 

Door Marvin Hokstam