Shauntell Baumgard: violiste met talent en pit houdt concert in Rotterdam

Door Marvin Hokstam

Een persoonlijke ontmoeting zat er niet in, maar zelfs het interview via Facebook chat maakte duidelijk hoe gedreven de jonge violiste Shauntell Baumgard is om haar stempel te drukken op de Nederlanse muziek scene.

'Muziek is meer dan een hobby, het is mijn tweede natuur. Mijn doel is daarom ook om professioneel violist te worden,” vertelt ze. Tijdens een laagdrempelig concert op 25 februari in Rotterdam wil ze andere jongeren inspireren tot liefde voor muziek. Ze doopte het concert passend “Music my Second Nature”.

“Muziek brengt mensen bij elkaar en kent geen kleur. Jammer genoeg wordt er helaas onderscheid gemaakt binnen de verschillende genres. Met dit concert wil ik laten zien dat het niet nodig is. Het wordt bijzonder uniek met een live band,” vertelt ze. Shauntell speelt tijdens het concert zowel klassieke muziek als R&B, met begeleiding van het jeugdorkest 'Viotta'. Ze vertelt ook haar eigen verhaal over jongeren en ouderen in Rotterdam.

“Dit is echt voor jongeren in Rotterdam die geen centjes hebben om naar grote evenementen te gaan. Voor een klassiek concert betaal je al gauw tussen €35 tot €75. Voor de muziek tijdens ons concert betaal je €5,- aan de deur. En het is gratis als je mij mailt.”

Shauntell (20) speelt vanaf haar vierde de viool. De geboren Hagenees had artistiek talent en dat viel haar moeder Samantha al vroeg op.  “Ik danste graag en muziekinstrumenten trokken mijn aandacht,” vertelt Shauntell. Toen haar moeder in een regionaal weekblad een aankondiging las van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag dat er een project zou komen voor kinderen om spelenderwijs viool te leren, schreef ze haar dochter meteen in.

Het ging niet altijd van een leien dakje, maar het talent werd er niet minder door. Daadkracht en geloof in eigen kunnen prevaleerden en vandaag noemt ze zichzelf een all round violiste.

“Het leek wel alsof er veel vooroordelen waren met betrekking tot zwarte mensen en het spelen van de viool. Soms had ik het gevoel dat het me niet werd gegund. Op school was er zelfs een leraar die zei dat ik maar moest stoppen met het spelen van viool omdat het alleen voor intelligente mensen zou zijn bestemd.”

“Ik wil laten zien dat ook zwarte kinderen viool kunnen spelen, zowel klassieke – als moderne muziek. In het verleden waren er ook Afrikaanse en Afrikaanse afstammelingen die niet in Afrika hebben gewoond die klassieke muziek op de viool speelden. Ludwig von Beethoven schreef de Sonate (voor piano en viool) “OP 47 Kreutzer Sonata” voor de virtuose zwarte violist George Polgreen Bridgetower die leefde van 1780 tot 1860,” vertelt ze.

De jonge violiste vertelt dat ze wordt gedreven door haar liefde voor de viool om beroepsvioliste te worden. Reguliere muzieklessen kon door financiele omstandigheden op gegeven ogenblik niet meer, maar ze zette door en bleef hetgeen ze geleerd had gedisciplineerd oefenen. “Mijn inspiratie kwam ook toen ik via het internet erachter kwam dat zwarte jongeren een eigen discipline ontwikkelden om viool te spelen. Dat vond ik geweldig en ik legde me toe op het spelen van hiphop muziek op de viool.”

Haar carriere kreeg een enorme boost in 2010, toen Nederland via 'Hollands Got Talent' en het NCRV programma 'Een huis vol' kennis met haar kon maken. “Ik had me op eigen kracht gemeld voor talentenjachten en haalde het soms tot de halve finale. In juli 2010 won ik in mijn categorie, de competitie “Streetlife” georganiseerd door Culturalis Den Haag. En in november 2010 drong ik door tot de halve finale van “Holland’s got Talent” op RTL4. Toen kreeg ik van een anonieme persoon jaar lang vioollessen gesponsord. Dat was ook geweldig.”

Sinds haar TV-optreden wordt Shauntell veel gevraagd om op te treden. Ze is ook uitgenodigd om in Almere deel te nemen aan “Classick”, een project dat een fusion creëert tussen klassieke – en hiphop muziek. In Den Haag mocht ze twee keer optreden tijdens een project van twee schouwburgen, dat erop doelde om meer migranten jongeren in de kunst te betrekken. “Dat was ook een groot succes,” vertelt ze.

Shauntell woont nog in Den Haag, maar is dagelijks in Rotterdam te vinden. “Ik houd van de stad,” vertelt ze. Dat ze met haar concert jongeren in Rotterdam wil bereiken is daarom niet vreemd. “Ik wil een rolmodel zijn voor jongeren en wil met de mensen om me heen genieten van mijn vioolspel.”

Music My Second Nature vindt plaats op 25 februari 2016 in Villa Thalia, Kruiskade 31, 3012 EE Rotterdam. Voor gratis kaartjes, stuur een email naar musicmysecondnature@gmail.com, met daarin naam en aantal personen. Aan de deur 5,- euro entree.