Samira Rafaela met voorkeursstemmen in het Europees Parlement

Samira Rafaela wordt de eerste Nederlandse vrouw van afro-Caribische afkomst in het Europees Parlement. De 30-jarige politica die bij D66 als derde op de lijst stond voor de verkiezingen van vorige week, kreeg zoveel voorkeursstemmen dat ze alsnog een zetel bemachtigt. 


Rafaela heeft een half Curaçaose moeder en een Nigeriaans/Ghanees vader. Ze neemt door de nieuwe ontwikkeling de plaats in van Raoul Boucke, de nummer 2 op de D66 lijst, die de eerste Nederlandse Surinamer zou zijn geweest in het Europees Parlement. 

De vervanging is beijverd door de stichting Stem op een Vrouw, die strijdt voor meer vrouwen in de politiek. De stichting nam na de verkiezingen alle processen-verbaal van de gemeenten en de kieskringen door, en adviseerde dat Rafaela, Liesje Schreinemacher (VVD) en Kim van Sparrentak (GroenLinks) naar Brussel gingen.

Het percentage vrouwen in de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement stijgt daarmee van 34,6 naar 46,2 procent. Onder de 26 Nederlandse Europarlementariërs bevinden zich straks twaalf vrouwen.

Rafaela wordt de tweede vrouw met Afrikaanse afkomst in het Europees Parlement.