Reacties op nieuw boek: slavenhouder/president Thomas Jefferson "was a rapist"

Een nieuw boek dat suggereert dat de Amerikaanse president Thomas Jefferson een “liefdesrelatie” had met een zwarte vrouw die hij zijn eigendom achtte, doet stof opwaaien.

#039;s escapades met Hemings zorgden voor opschudding; het haalde zelfs de krant " width="236">‘Thomas Jefferson Dreams of Sally Hemings’ van schrijver Stephen O’Connor kwam vorige week maandag uit. Het detailleert dat via DNA het bewijs is geleverd dat de derde president van de VS zes kinderen kreeg met Sally Hemings.

Jefferson was een architect, kunstenaar en filosoof.  Het ontwerp van de Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 was grotendeels zijn verdienste.

Hij was weduwnaar voordat hij president werd. Dat hij sliep met een vrouw die hij als slaaf hield sliep werd een fel gerucht; het bezorgde hem de nodige politieke problemen. 

"Thomas Jefferson was a rapist" 

Hemings was een halfzuster van Jefferson’s overleden vrouw, verwekt door zijn schoonvader bij één van de vrouwen die hij tot slaaf had gemaakt. Ondanks hij decennialang seks met Hemings had, bleef ze zijn eigendom tot haar dood; hij gaf wel hun zes kinderen de vrijheid zodra ze volwassen werden. Nog erger; Hemings was nog maar een kind toen Jefferson, toen een veertiger, haar in zijn bed haalde.

Het behoeft dus eigenlijk geen twijfel dat wat Jefferson met haar deed kan worden geclassificeerd als verkrachting en dat de seks allesbehalve consensueel was. Hemings was een kind, volgens de wet Jefferson’s bezit en niet bij machte om hem te weigeren.

Desalniettemin bleek er toch ruimte voor O’Connor om “onduidelijkheden” over de relatie tussen de president en de zwarte tot slaaf gemaakte vrouw ter sprake te brengen.

“Vond Hemings het misschien plezierig? Droeg ze ​er ook aan bij,” vraagt hij zich af in zijn boek.

Volgens het geromantiseerde verhaal was ze er zelf enthousiast over.

 

“Toen Sally laat ’s avonds boven aanklopte, gaf Jefferson buiten adem toe dat hij met haar zou willen liggen, zoals een man met zijn echtgenote ligt … zij fluisterde dat ze dat ook zou willen.”

Het boek heeft totnogtoe goede reviews gekregen, maar Twitter was minder laaiend. 

"Thomas Jefferson was a rapist," schreef Bad Feminist schrijver Roxane Gay.

Kate Harding die het boek “Asking for It” schreef, gaf ter overweging: “We can't know what Sally Hemings really wanted." GONNA GO AHEAD AND GUESS "FREEDOM" WAS HIGH ON THE LIST.