Raoul Boucke wil zijn Surinaamse culturele diversiteit inzetten in EuroParlement voor sterk, sociaal Europa
Raoul Boucke die op woensdag 23 mei 2019 voor D66 (Democraten 66) meedoet aan de verkiezingen van het Europees Parlement, maakt een goede kans geschiedenis te schrijven. De 43-jarige vrijdenker staat op lijst 1 van D66, plek 2. “Een tweede plaats van de kieslijst; de kans is groot dat ik als eerste Surinaamse Nederlander een zetel in het Europese Parlement in Brussel bemachtig,” zegt hij.
Boucke wil zich in het Parlement inzetten voor een “sterk en sociaal Europa dat gebouwd is op gemeenschappelijke waarden en waar iedereen zichzelf kan zijn en meedoet."
Een sociaal en rechtvaardig Europa, waar we gezamenlijk optrekken tegen discriminatie, en dat óók investeert in mbo- en hbo-opleidingen zodat élke student een eerlijke kans krijgt. Naast mijn specifieke werkkennis, ben ik enorm trots op de Surinaamse culturele diversiteit die ik met me meedraag. Ik hoop een kans te krijgen om die ook in te zetten in het Europese Parlement,” schrijft hij in een persbericht.
Hij roept mensen dan ook op tot stemmen. “Het Europese Parlement gaat over zaken in ons dagelijks leven: de lucht die wij inademen, het water dat wij drinken, maar ook gelijke rechten voor iedereen. Natuurlijk hoopt hij de eerste Surinaamse Nederlander in het Europese Parlement te worden. (Daar heeft) Raoul 18.000 (achttienduizend) voorkeursstemmen voor nodig.”
Boucke werd geboren in Suriname en is er trots op dat hij zijn schooltijd in Paramaribo heeft doorlopen. Na het doorlopen van respectievelijk de Zinnia school, de Christus Koning Muloschool en het VWO – Miranda Lyceum, kwam hij op 17- jarige leeftijd naar Nederland om scheikundige technologie te studeren aan de Technische Universiteit Delft.
Raoul: “Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat onderwijs het enige middel is om mijn toekomst veilig te stellen. Kennis is kracht!” Eenmaal afgestudeerd ingenieur ging hij aan de slag bij het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu, namens welke hij werd uitgezonden om namens Nederland te gaan onderhandelen in Europa over ingewikkelde kwesties zoals klimaat, energie en duurzaamheid. Dat deed hij in verschillende functies: Senior Beleidsmedewerker Europese zaken, Attaché Milieu en Natuurbeleid.
Hij wil vanuit het Europees Parlement ook een brug slaan naar Suriname. Enkele weken geleden bracht ik een bezoek aan mijn moeder in Paramaribo en greep ik de gelegenheid aan om diverse mensen en organisaties te ontmoeten en spreken. Ik sprak veel milieu en natuurorganisaties over het behoud van het oerwoud en de natuur in Suriname. Onderwerpen die persoonlijk en professioneel heel dicht bij mij liggen."
"Vanuit het Europees parlement kan ik een brug slaan tussen Suriname en Europa. Gezamenlijk kunnen we de klimaatproblemen veel beter aanpakken dan als landen afzonderlijk. Daarom zoek ik naar samenwerking en kijk ik waar we elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Suriname is de groene long die we moeten beschermen. Daarvoor is kennis, geld en een ondernemersgeest nodig. Samen kunnen we zeker en vast veel bereiken.”
Zijn partij, D66, werd in 1966 is opgericht door wijlen Hans van Mierlo en tot afgelopen jaar geleid door Alexander Pechtold.