Raad van State oordeelt tegen PVV pietenwet

De Raad van State heeft dinsdag besloten dat de overheid zich niet moet bemoeien met het uiterlijk van 'het gevolg van Sinterklaas', dus ook niet met dat van zwarte Piet.

"Levende volkstradities, zoals het sinterklaasfeest, zijn niet statisch . Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee"

Het oordeel van belangrijkste adviesorgaan van het land betrof een voorstel van de PVV, die gemeenten wil verbieden mee te werken aan bijvoorbeeld sinterklaasoptochten met pieten die niet zwart zijn. De PVV vindt dat alle pieten pikzwart moeten zijn, tegen de wensen van de zwarte gemeente in.

De Raad van State oordeelt echter dat de overheid zich zich bij zulke evenementen moet buigen over orde en veiligheid en niet over de traditie zelf. Afwijkende sinterklaasvieringen vallen volgens de Raad van State onder de vrijheid van meningsuiting.

De Raad vind dat de PVV met haar voorstel de sinterklaastraditie wil bevriezen, terwijl levende volkstradities, zoals het sinterklaasfeest, niet statisch zijn. Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee.

De Pietenwet van de PVV hoort daarom volgens de Raad in de prullenbak.

Bron: ad.nl