Paul Obinna plaatst Afrikaanse geschiedenis in perspectief

In hun serie van pan Afrikaanse wetenschappers die ze naar Nederland halen voor presentaties over de echte Afrikaanse geschiedenis, heeft House of Khepera ditmaal echt een geboekt die het verhaal naar “next level” brengt. Paul Obinna Eme, een afro Britse gedragsdocent en consultant, verzorgt op 5, 6 en 7 april de Timeline-cursus waarin hij teruggrijpt voorbij de eurocentrische naar het begin van de mensheid en “black history” de plek geeft die het in de tijdslijn toekomt.

AFRO Magazine interviewde Obinna afgelopen maandag live op Radio Mart. Hij lacht wanneer hem gevraagd wordt hoe lang hij met “black history” bezig is en antwoordt “vanaf mijn vierde. “Ik was geadopteerd door een wit Brits koppel. Op mijn eerste schooldag werd ik bedreigd door een klasgenootje. Hij maakte me uit voor 'black bastard'. Ik was daar helemaal verbaasd door. Toen ik mijn (adoptie)moeder erover sprak, vertelde ze me dat ik Afrikaans bloed had, om precies te zijn Nigeriaans. Mijn vader was van de Ibo tribe. Na dit voorval wilde ik alles van Afrika weten.”

n belangrijk product dat voortkwam uit zijn focus is de “Lineage Timeline scroll” waarin de echte geschiedenis van de aarde is afgebeeld. “Als je zegt dat we in de 21ste eeuw leven, dan refereer je naar de telling van de menselijke geschiedenis zoals het door de Europeanen is vastgesteld. Een telling die gebaseerd is op een constructie van de Katholieke monnik Dionysius in opdracht van Paus Johannes I. In die telling domineert gedachtegang van de Romeinse kerk: als je er goed over nadenkt dan snap je dat ze in feite gewoon de tijd hebben gestopt en zijn gestart met tellen vanaf het jaar dat ze geloofden dat Jezus van Nazareth geboren was. Zij noemden het anno domini.

Obinna daagt dit uit met het feit dat de mensheid al meer dan 9000 jaar bestaat en de aarde al meer dan 850 miljoen jaar oud. Zijn scroll gaat dan ook heel ver terug.

Afrika speelt er een grote rol in. “Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn dat Afrika niet heeft bijgedragen aan de wereldgeschiedenis. Daarnaast gaan we door kolonisatie vaak voorbij aan de rol van zwarte mensen. Niks is minder waar. Als we alleen maar de one-drop rule in overweging nemen -dat  zelfs iemand met  maaréén druppel bloed tot de Afrikaanse familie behoort -, dan kunnen we enkele belangrijke zwarte mensen noemen die aan wereldgeschiedenis hebben bijgedragen. Ludwig van Beethoven, Alexandre Dumas  … in Amerika zegt men vanwege de one-drop rule dat er voor Barack Obama al vijf zwarte presidenten waren. We moeten voorbij slavernij kijken. Dat is ook de conclusie die Ivan van Sertima trekt: Iemand zonder zelfliefde en zelfrespect kan niet anders dan negatief over zichzelf denken” zegt hij.

Obinna zegt dat hij tijdens zijn cursus hier dieper over zal ingaan. “Ik geef hij les aan iedereen die wil luisteren,” vertelt hij. "Mijn doel is om mensen te helpen zelfrespect en eigenwaarde te vinden in hun Afrikaanse afkomst."

In hun aankondiging van de cursus schrijft House of Khepera dat deelnemers alle tools zullen krijgen om de vragen 'Wie ben ik, Waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe’ te beantwoorden en tegelijkertijd de andere mensen op weg te helpen.

De cursus heeft zes modules:

1. Ontdek hoe het menselijke brein werkt en wat de geologische tijdlijn van 850 miljoen jaar is. Kom alles te weten over de Mitochondrial DNA, de menselijke oorsprong, de Afrikaanse vrouw.

2. Leer over de oorsponkelijke bewoners van Khemet, het oude Afrikaanse onderwijssysteem en de Pre-dynastieke fasen met haar culturele en politieke Kemetische structuur. Wie en wat Ma'at is.

3. Ontdenk de waarheid over de Golden Eeuwen en de Arabische religie. Leer meer over de oorsprong van de dynastieën, de eerste Maafa en de Indiase, Chinese en Amerikaanse (Olmec) beschavingen.

4. Ontdek hoe de Cultuur van Khemt wordt gedemoniseerd en de invloed en macht van de Europese Naties van Griekenland en Rome groeit. Krijg inzicht over het begin vanwat uiteindelijke een wereldwijd plagiaat proces blijkt te zijn geweest.

5. Ontdek de ware schepping van het moderne tijdperk en de ware reden achter de twee Grote Maafa's, kolonisatie en slavernij en de opkomst van de de West- Sudanese rijken en andere culturele migraties als reactie op deze invasies. Leer over de Moorse invasie en deThe Reconquista.

6. Ontdek hoe we de Ancient African 'Ausetian Myth' kunnen gebruiken en toepassen in het hier en nu, waar er een voortdurende beweging is van sociaal bewustzijn gebaseerd op geslacht, klasse, ras, kleur. We verkennen samen de focusproblemen om helderheid te brengen en zo elkaar aan te moedigen om Universaliteit te ontwikkelen.

De cursus wordt gegeven in No Limit in Amsterdam Zuidoost. Tickets kosten €25,- per module