Orlando Ceder | Mijn drijvende kracht is mijn drang om onderscheid te maken
Zanggroep Black Harmony bestaat dit jaar 15 jaar. De groep is bekend van haar optredens en CD’s met diepzinnige traditionele en culturele Afro Surinaamse muziek. Een interview met artistiek directeur Orlando Ceder.
Hoe is Black Harmony ontstaan?
Black Harmony startte vanuit een project ‘Express yourselves’ waar ik ooit artistiek directeur van was; het bestond uit muziek, beeldende kunst, dans en theater. Ik kreeg het onderdeel ‘muziek’ onder mij en mocht een muziekband samenstellen. Zo is ‘Black Harmony’ in 2006 ontstaan.
De naam was snel bedacht omdat ik vind dat zwarte mensen in harmonie leven, maar we zingen vaak allesbehalve onze eigen muziek. Wij zongen voornamelijk covers van andere groepen. Ik wilde een eigen identiteit creëren voor Black Harmony, door ons te onderscheiden van groepen die er al waren; door te zingen
in onze eigen taal, het Sranan.
De formatie uit 2006 is er niet meer. In 2009 hervatte ik de groep weer maar dan als een A-capella formatie. Onze missie is om de Afro Surinaamse muziek bekender te maken. Ik zit nu op het Conservatorium en als wij het daar over Surinaamse muziek hebben, denkt men eerder aan Trafassi. Maar we hebben nog zoveel meer te bieden als Afro gemeenschap.
Wat heeft jullie de afgelopen 15 jaar gaande gehouden?
Mijn drijvende kracht is mijn drang om onderscheid te blijven maken. Het is belangrijk dat wij de originaliteit van onze muziekstijl behouden. Wij verwerken ook de winti-cultuur in ons repertoire. De omstandigheden waarin onze voorouders leefden tijdens de slavernij, hun religie willen we ook onder de aandacht brengen en in een positief daglicht stellen. Wij willen onze gedachten en kennis delen. Misschien dat wij hiermee anderen motiveren om zelf ook onderzoek te doen naar hun eigen geschiedenis.
Wie zijn momenteel de leden van Black Harmony?
Ulrich Entingh (Ullie), technisch zeer vaardig | Jurmen Macnack is analyserend, vooral vanuit een afstand | Morenzo Bruma is onze juridische man, kijkt altijd of alles klopt | Stefano Banel is de piloot. Hij heeft winti geïntegreerd in zijn leven |Jamal Bijnoe is onze zakelijk leider, een goede observeerder en zang-technisch goed | Derillio Alexander is ritmisch sterk | En ik ben leider van de groep. Een enthousiaste leider is alles.
Wat is jullie meest bijzondere ervaring?
Goh, dat zijn er veel! Misschien onze samenwerking met het Nationale Opera. Winti muziek is net zo oud -en misschien zelfs ouder- als klassieke muziek. Beiden hebben tot doel om in contact te zijn met energieën die je niet ziet. Het was dus mooi toen het Nationale Opera ons benaderde om samen iets te doen; zeker omdat wij in dat project Black Harmony mochten zijn. We mochten onze eigen identiteit behouden. Het was bijzonder om twee werelden te zien samenkomen.
Stel ik boek jullie voor overmorgen, wat mag ik verwachten?
Wat wij zeggen aan mensen is dat wanneer je ons boekt, je al dient te weten over ons. Je gaat niet naar Albert Heijn voor een product dat alleen in de Lidl verkrijgbaar is. Dus wil je Engelstalige nummers, dan heb je de verkeerde band. Wij gaan dat niet doen. Wat wij willen is dat jij innerlijk verzadigd bent en je goed voelt. Dat je terugkijkt naar een geslaagde dag. Wij willen je dag compleet maken.
Wat betekent Black History Month voor jullie?
Wij zijn een en al Black dus is het eigenlijk elke maand Black History month. Wat ik vandaag doe is al black history, zwarte geschiedenis. Wij zijn bewust over wat wij doen, wat wij achterlaten en wat wij meenemen van de mensen die ons voor zijn gegaan.