Okomfo Nana Efua: Ampuku is een positieve en energieke winti

Okomfo Nana Efua, winti priesteres, heeft met Untold en Yahmani Blackman gewerkt aan het theaterstuk  Ampuku.

“Ik werk al jarenlang samen met Untold. Hun doelstelling is erg belangrijk voor mij. Ze empoweren jongeren in Amsterdam Zuidoost, leren hen hun identiteit, hun eigenwaarde en de eigen geschiedenis met behulp van theater te kennen. Als ervaren Afrikaans-Surinaamse vrouw zie ik veel van mijn werk terug in de filosofie van Untold.”

Als winti priesteres heeft Okomfo Nana Efua extra waarde voor het theaterstuk Ampuku. “Ik heb veel research gedaan in mijn leven. Ik geef trainingen en in mijn lezingen geef ik diep achterliggende informatie over de winticultuur.”

Zo gaf  ze voor het theaterstuk Ampuku, input aan de tekstmaker, en kijkt ze ook mee met de teksten, liederen en de kleding. 

Dat ze meedoet met het produceren van Ampuku kwam niet zomaar. “Wij willen Ampuku profileren en  rehabiliteren. Er is te weinig kennis over de verschillende winti, waardoor er een verkeerd beeld is ontstaan over Ampuku. Men onderzoekt niet, men neemt maar aan wat een ander zegt," zegt ze.

99 procent van de slechte verhalen over Ampuku klopt niet, maar men neemt de tijd niet om het te onderzoeken”

Ze verklaart: “Ampuku is een positieve en energieke winti die focust op communicatie, ontwikkeling, het geven van informatie, familie en processen goed te laten lopen in je 0leven.
Reinheid
Reinheid is belangrijk voor Ampuku; reinheid van je omgeving, lichaam en ziel. Anders krijg je disharmonie,  omdat jij niet in balans bent. Als een van eerdergenoemde elementen niet goed werkt, gaat het fout. Ampuku pakt snel dat signaal op en kan rigoureus om aandacht vragen.”

Doordat Okomfo Nana Efua de West-Afrikaanse tradities en religies bestudeerde, begreep ze de winti echt beter. 

“Er zijn genoeg boeken over de West-Afrikaanse tradities, religies en de winti. De West-Afrikaanse tradities en religies zijn de bouwstenen voor de winti. Deze winti zijn meegekomen met onze voorouders. Bedank ze hiervoor. Je voorouders zijn de basis van jouw bestaan.”