Afbeelding

Nyanga Weder blogt over Afrika 010

Een stukje Afrika in Rotterdam

Door Faizel Lynch

Geboren in Rotterdam woonde Nyanga Weder als kind van Surinaamse ouders op loopafstand van verschillende Rotterdamse musea. Ideaal voor iemand met een gezonde interesse voor verschillende kunstgebieden.

Dit artikel verscheen in FRI, de zomereditie van AFRO Magazine.

Ze schreef zich ooit in voor een rechtenstudie, maar dat had ze na twee colleges te hebben gevolgd wel gezien. Het werd uiteindelijk Algemene Cultuurwetenschappen. Wat achteraf een logische keuze bleek te zijn. Een studie waar ze de kans kreeg buiten de kaders van kunst en cultuur te denken.

Tot het eind van dit jaar schrijft Nyanga blogs voor AFRIKA 010; Een expositie in het Wereldmuseum Rotterdam van de meest opmerkelijke stukken uit een bijzondere Afrika collectie. Maar in hoeverre is een expositie als AFRIKA 010 de moeite waard voor bezoekers van Afrikaanse afkomst?

“Er is in Nederland een toename in interesse over alles wat met Afrika te maken heeft”, vertelt Nyanga. “Noem het een bewustwordingsproces waardoor het begrip Afrika steeds meer invloed heeft op de manier waarop wij nadenken over onze afkomst. Hier ligt denk ik ook de meerwaarde van AFRIKA 010; het geeft je een beeld van de geschiedenis en biedt delen van een ontbrekende puzzel.”

De tentoonstelling AFRIKA 010 laat volgens haar ook de overeenkomsten zien tussen symbolen en rituelen uit bijvoorbeeld de Surinaamse cultuur en het continent Afrika. “Het is uiteindelijk allemaal te herleiden naar een bron. Mensen die niet eerder het museum hebben bezocht, kunnen zich hierin herkennen. Als je ooit naar het binnenland van Suriname bent geweest of bekend bent met de cultuur van de marrons dan begrijp je meer over de oorsprong. Je ziet het op de tentoonstelling terug in de krachtbeelden uit het Neder-Congogebied, maar ook de verschillende foto’s, kaarten en schilderijen.”

In haar blog schrijft ze over meer dingen die voor haar en mensen uit de Afrikaanse diaspora herkenbaar zijn.

“Ik begin het steeds leuker te vinden om over onderwerpen als bijvoorbeeld kroeshaar te schrijven. Het is wel spannend om aan de ene kant voor lezers te schrijven die bekend zijn met mijn onderwerpen en het als vanzelfsprekend zien. Aan de andere kant richt ik mij ook op diegene die hier minder bekend mee zijn en nieuwsgierig zijn naar mijn verhalen en ervaringen. Ik heb zowel Rotterdam als Afrika in mij, dat is alleen maar leuk.”

AFRIKA 010 is een waar stukje Afrika in Rotterdam. De oudste Afrikaanse voorwerpen zijn via het handelsnetwerk van Rotterdamse reders en handelaren direct in het museum terecht gekomen na de oprichting in 1883. De kooplieden hebben hun verzameling geschonken aan de gemeente Rotterdam. Stukken als bewijs van waar en waarmee handel werd gedreven.

Nyanga vindt het bijzonder om deze expositie mee te maken en denkt dat vooral bezoekers van Afrikaanse afkomst geprikkeld zullen worden. “Ga vooral op zoek naar punten van herkenning in de verhalen en objecten die te zien zijn. De verzameling is divers genoeg zodat iedereen aan zijn trekken komt. Van kammen, naar beelden, gewaden, muziekinstrumenten en zelfs hoeden. Het is voor de wereldreiziger en degene die een reis dichtbij huis wil maken naar het Afrika van toen. Maar ook als je op zoek bent naar je Afrikaanse roots. Het is een belangrijk deel van onze geschiedenis.” 

De blogs van Nyanga Weder en updates over AFRIKA 010 zijn te lezen op www.afrika010.nl.