Afbeelding

N.kk.r op huis in Hilversum was misschien bedoeld voor zwarte buurman

Toen Rudsel Maduro maandagmorgen zijn dag begon had hij niet verwacht het N-woord naar zijn hoofd geslingerd te krijgen. 

Het was ongeveer 7:45 uur toen de op Curaçao geboren business consultant in zijn auto stapte en van zijn huis in de Electrabuurt in Hilversum weg wilde rijden. “Ik zag toen dat ik de vuilnisbak niet op straat gezet had, dus ik reed achteruit en stapte weer uit om hem te pakken toen de buurvrouw me vroeg of ik had gezien wat er bij het huis tegenover gebeurd was. Toen zag ik het.”

Iemand had met zwarte verf de woorden “HO.R” en “N.KK.R” op de voorgevel geschreven. Ook de schutting was beklad en zelfs een babywagen die voor het huis stond moest het ontgelden. “Ik schrok er wel van want dit was best wel heftig. We zijn toen maar bij de buurman aan wezen bellen om hem wakker te maken. Hij wist nog niet eens wat er met zijn huis gedaan was,” vertelt Maduro.

Dat de walgelijke boodschap misschien voor hem bestemd zou kunnen zijn was toen nog niet tot hem doorgedrongen. “Het kwam maar langzaam bij me binnen. De buurman bij wie dit gebeurde is Turk! Ik ben de enige zwarte persoon in de buurt. En zo vaak zie ik geen mensen hier rondlopen die op mij lijken. Dit is een vrij witte buurt,” zegt hij.

Dat onderbuikgevoel kreeg onderbouwing toen Maduro in gesprek raakte met de politieagent die op de melding afkwam. “Toen hij klaar was binnen bij de buren stak hij met me over naar mijn huis, waar we nog even bleven praten bij mijn voordeur. Het was een hele aardige vent die te allen tijde vriendelijk en politiek correct was en ook netjes het ‘N-woord’ zei.  Hij keek me aan en zei wat ik ook dacht. ‘Misschien is het voor jou bedoeld.”

Maduro vertelt dat hij ongeveer twee jaar geleden zijn huis in Oost Hilversum kocht. “Ik heb me hier altijd veilig gevoeld. En ik voel me niet minder veilig nu, maar dit zet me wel op mijn hoede. Er lopen gekke mensen rond, ook in Hilversum. Ik weet niet wat ze ermee bedoelen, maar die duidelijke ondertoon van racisme geeft me geen goed gevoel. Er is een probleem hier dat niet wordt aangepakt,” zegt hij met een hint naar ijssalon eigenaar Gillyon Emanuels die na aanhoudende pesterijen door buurtjongens haar zaak sloot en uit de stad verhuisde. “Dat was niet zo ver hiervandaan.”

Maduro, Business Coach & Local Area Manager voor ActionCOACH, zegt dat hij eigenlijk dit soort aandacht kan missen als de pest, maar dat hij toch met zijn verhaal naar de pers stapt om de aandacht te vestigen op het probleem.

“En wie weet was het toch niet voor mij bedoeld, maar het feit blijft dat iemand het N-woord ergens opschreef om iemand anders mee te kwetsen. Het zegt verder niks over Hilversum, maar het is wel een roep voor een oplossing. Je weet nooit waar dit soort sentimenten spelen en vandaag heb ik er een beetje van meegemaakt. Ik heb gestudeerd, grote internationale bedrijven gerund en help nu ondernemers beter te worden in hun bedrijfsvoering, maar aan het eind van de dag ben je voor sommige mensen hier in Nederland toch niks meer dan een n.kk.r. Dit is een wake up call. Ook voor mij. Gelukkig kan ik het van me afzetten, maar het moet eens worden aangepakt.”