NiNSEE, LOA, OCAN: Telegraaf opruiend over Mitchell Esajas en Jerry Afriyie

De drie leidinggevende organisaties in de Nederlandse afro gemeenschap hebben vandaag vraagtekens geplaatst bij de publicatie van de Telegraaf van afgelopen dinsdag, waarin zwarte Piet protesters Jerry Afriyie en MItchell Esajas worden afgeschilderd als ongure vijanden van Nederland. 

"Wat ons betreft worden de heer drs. Mitchell Esajas en de heer Jerry Afriyie ten onrechte weggezet als bestrijders van de Nederlandse cultuur," schrijven het Landelijke Overleg Afrikanen (LOA), Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNSEE) in een persbericht.

In de publicatie van afgelopen dinsdag plaatste de Telegraaf Esajas en Afryie in een suggestieve collage -Afryie gekleed in een zwarte hoodie-, die de indruk moet wekken dat zij worden ondersteund door gevaarlijke linkse stromingen.  “Het gevaar van een radicale agenda,” kopte de krant.

LOA, NiNSEE en OCAN noemen de publicatie opruiend.

"Wij hebben kennisgenomen van de publicatie ... Wat ons betreft worden de heer drs. Mitchell Esajas en de heer Jerry Afriyie ten onrechte weggezet als bestrijders van de Nederlandse cultuur. Dat is niet het geval: wat wij zien is een groep mensen die binnen de kaders van de Nederlandse wet zich uitermate inzetten voor een Nederland waarin iedereen zich gelijkwaardig voelt. Wij begrijpen niet dat deze mensen op basis van die intentie en inspanningen zo slecht gepositioneerd worden in de Telegraaf," schrijven ze. 

Esajas noemde de publicatie eerder een stuk riooljournalistiek vol feitelijke onjuistheden. "We zijn in gesprek met onze advocaten over juridische stappen," schreef hij op zijn FB pagina. "Met mij gaat alles goed, helaas hoort dit erbij. Het zegt veel over Nederland dat er zoveel ophef, haat en controverse rondom een onschuldig kinderfeestje' is." Afriyie zei dat dit soort publicaties de reden zijn waarom hij voorzichtig is om niet alleen op stap te gaan en zijn gezin nooit laat zien.