The Movement: een overwinning voor filmmaakster Nene Wilson

Wanneer op woensdag 23 maart haar documentaire “The Movement” in premiere gaat in het Maaspodium in Rotterdam, behaalt Nene Wilson een ware persoonlijke overwinning.

“Ik deed de dansopleiding bij Codarts, maar toen kreeg ik een teleurstelling te verwerken. Het voelde alsof mijn leven stilstond en ik wou juist vooruitgang. Dat was voor mij de aanzet om deze film te maken. The Movement kan gezien worden als een beweging zoals dansers dat doen, maar tegelijkertijd kan hij ook gezien worden als een beweging om vooruit te gaan,” vertelt ze.

"Vaak hebben mensen de neiging om  in een vast patroon te raken, omdat ze bang zijn om te vallen; ik hoop dat ze juist vooruit kunnen kijken. Daarnaast wil ik mensen laten beseffen als je stil staat, je daar bewust voor moet kiezen.”

De gedreven 20-jarige Curaçaose danst van jongs af, maar raakte vorig jaar geblesseerd en moest haar favoriete bezigheid staken. “Mijn knieën kunnen het niet aan op dit moment en dat was wel apart. omdat ik  eigenlijk mijn hele leven heb gedanst. Het was zeker een moeilijke periode. Ik viel uit mijn ritme; van 9.00uur tot 18.00uur dansschool naar helemaal niks. Ik mis het wel.”

Ze besloot haar passie voor de kunsten in film te gieten. "Ik heb altijd van film gehouden. Ik ben wel heel artistiek en heb een visueel geheugen. En daarnaast moet ik constant bezig blijven.”

In haar eerste film behandelt ze zijdelings hoe zij zelf met haar teleurstelling omging. “Ik wil mensen laten zien dat iedereen op een andere manier door het leven gaat. Vaak hebben mensen de neiging om in een vast patroon te raken omdat ze bang zijn te vallen; ik hoop dat ze juist vooruit kunnen kijken. Daarnaast wil ik mensen laten beseffen als je stil staat, je daar bewust voor moet kiezen.”

En natuurlijk wordt het vanuit het perspectief van de dans bekeken. Tien dansers waar Wilson mee op school zat komen aan het woord en ze vertellen openhartig over hoe zij alles ervaren. “Ze praten over de school maar ook over dans in het algemeen. Ze mochten alles doen en zeggen, zolang het maar eerlijk en puur was. En natuurlijk zie je ze ook dansen.” In de posters die Wilson maakte voor de promotie van de film worden de dansers allemaal getoond. 

Het begon met een klein concept, maar werd uiteindelijk een documentaire van een half uur. “Eerst wilde ik alleen met de dansers praten, en hen voor de eerste keer in de gelegenheid te stellen hun visie te vertellen, maar het werd steeds groter. Achteraf gezien was het allemaal moeilijker dan ik dacht,” lacht Wilson. Het filmen begon in oktober vorig jaar; het uiteindelijke product kwam enkele weken geleden af.

Wilson, die een fundraising activiteit startte om de productie van haar onafhankelijke film te kunnen bekostigen, komt zelf ook aan het woord. Kyara Lucas, een klasgenoot uit Curaçao hielp bij het filmen.

Gevraagd wat haar verdere plannen zijn, zegt ze dat ze dat nog niet weet, maar dat ze gewoon door zal blijven gaan met datgene  wat haar gelukkig stemt. “Ik ben altijd heel creatief geweest. Ik houd van hard werken, ik houd van muziek, ik schrijf veel en ik zing. Ik heb mijn eigen kleding gemaakt voor een fotoshoot. Ik heb meegedaan aan choreografiewedstrijd, waarbij ik gewonnen heb. Ik heb het Full of Beauty project opgestart. En nu mijn film!  Geen idee wat de toekomst brengt, maar ik wil wel ergens voor staan. Iets positiefs, iets creatiefs en iets moois.”

The Movement gaat in premiere op woensdag 23 maart, om 19.30 in het Maaspodium in Rotterdam