Met AFRO Magazine naar World Cinema Amsterdam

Lezers van AFRO Magazine maken de komende dagen kans om kaartjes te winnen voor de Afrika-gerelateerde films die worden vertoond tijdens World Cinema Amsterdam.

Het wereldcinema festival van Nederland vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 27 augustus; tien dagen lang worden 40 onafhankelijk geproduceerde films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika vertoond, waaronder The African Doctor en Welcome to the Smiling Coast.

Van de organisatie van World Cinema Amsterdam mag AFRO Magazine voor The African Doctor en Welcome to the Smiling Coast elk twee kaartjes verloten. Geïnteresseerd? Click dan hier.

The African Doctor

JULIEN RAMBALDI | FRANKRIJK | 2016 | 96′ | FRANS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

De Franse rapper Kamini Zantoko, zoon van een huisarts uit Zaïre, groeide op in het Noord-Franse dorpje Marly-Gomont, waar hij en zijn gezin de enige zwarten waren. In 2006 scoorde hij een grote hit met het nummer Marly-Gomont, waarin hij rapt over zijn jeugd en hoe het was om als zwarte in zo’n dorpje op te groeien. Diezelfde ervaringen liggen ten grondslag aan het door hem bedachte en meegeschreven The African Doctor, een feelgoodfilm over isolement, veerkracht en doorzettingsvermogen.

1975: de burgemeester van Marly-Gomont wil herkozen worden en moet daarom een huisarts voor het dorp zien te vinden. Zijn keuze valt op Seyolo Zantoko, een uiterst bekwame, net afgestudeerde arts uit Kinshassa. Zantoko grijpt de kans met beide handen aan en vertrekt naar het Franse dorp. Eenmaal gearriveerd schrikt de plaatselijke bevolking zich te pletter: ze hebben nog nooit een zwarte gezien en willen niets van hun nieuwe dokter weten. Zantoko is echter vastbesloten hun vertrouwen te winnen.

Op vrijdag 19 augustus wordt deze film vertoond samen met de short Son du Serpent van regisseur Tami Ravid. Een experimentele dansfilm over de koortsachtige zoektocht van een Afrikaanse man naar zijn verdwenen vrouw.

Welcome to the Smiling Coast

BAS ACKERMANN | GAMBIA, NEDERLAND | 2016 | 72' | ENGELS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Gambia is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming voor Europese toeristen. De Afrikaanse Costa del Sol, zoals het land tegenwoordig bekend staat, ontvangt zo’n 100.000 bezoekers per jaar, veelal oudere blanke vrouwen op zoek naar zon, zee en seks. De luxe die zij genieten staat in schril contrast met de ervaring van de lokale bewoners, die vaak letterlijk op een steenworpafstand van de hotels in sloppenwijken wonen. Veel Gambiaanse jongeren komen terecht in de informele sector rondom het toerisme, waar ze hun hoofd boven water proberen te houden met het aanbieden van allerhande diensten.

Welcome to the Smiling Coast volgt het leven van vijftien van deze jongeren – van hotelbewakers en taxichauffeurs tot straatmuzikanten en sekswerkers. De film laat zien welke creatieve strategieën ze gebruiken om te overleven. Het resultaat is een kritische maar luchtige documentaire (met fijne muziek!) over de impact van toerisme in het kleine Afrikaanse land.

ZA 27 AUG - 21.30 in Rialto
Regisseur Bas Ackermann is aanwezig tijdens het festival en zal na de vertoning van zijn film vragen uit het publiek beantwoorden.