Mensen met een Missie vraagt met expositie aandacht voor rechten Ugandese vrouwen
Mensen met een Missie plaatst met de expositie ‘Vrouwenrechten op een voetstuk’ vrouwen uit Uganda letterlijk op een voetstuk. Doel van de expositie is om de positie van Ugandese vrouwen in de gemeenschap te versterken en aandacht te vragen voor de vrouwenrechten daar. Of eigenlijk het gebrek daaraan.
Zo krijgt 50% van de Ugandese vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld door de eigen partner. Ook kindhuwelijken komen veel voor: 40% van de Ugandese vrouwen trouwt voor haar achttiende*. Vrouwen hebben het zwaar in Uganda maar juist zij kunnen een cruciale rol spelen in het voorkomen en oplossen van conflicten. Het zijn namelijk vaak vrouwen die relaties herstellen, gemeenschappen draaiende houden én wederopbouwen.
De expositie toont Ugandese vrouwen gefotografeerd terwijl zij op een kratje staan. De fotograaf is Suzanne Mateboer. De gefotografeerde vrouwen krijgen voorlichting over vrouwenrechten en sommigen van hen zetten zich op hun beurt in voor het verbeteren van vrouwenrechten in hun gemeenschap.
“Als een man is het je plicht om je vrouw discipline bij te brengen. Je moet haar onder andere slaan om haar in de pas te laten lopen”, zegt Onesimus Twinamasiko, onafhankelijk Ugandees parlementslid, tijdens een interview op de Ugandese televisie dit jaar. Deze uitspraak leidde tot heel wat controverse in Uganda, een land waar huiselijk geweld veel voor komt. Het illustreert een culturele norm van grote genderongelijkheid. Ook religieuze opvattingen over man-vrouw verhoudingen spelen een rol.
“Door Ugandese vrouwen te fotograferen wil ik hun positie in de gemeenschap kracht bijzetten. Ik vroeg ze te laten zien hoe sterk, slim of mooi ze zijn. In eerste instantie waren de dames vaak verlegen maar het duurde nooit lang voordat er een brede lach op hun gezicht verscheen. Vereerd lieten de Ugandese vrouwen zich op het voetstuk plaatsen”, aldus Suzanne Mateboer.
100 reporters
De expositie komt voort uit het project 100 Reporters. Een project van Mensen met een Missie, waarbij vrijwilligers als reporter doordringen tot bijvoorbeeld de meest afgelegen gebieden in India, de hooglanden van Bolivia of de sloppenwijken van Kenia. Daar luisteren zij naar mensen en worden geraakt door hun verhalen. Het zijn verhalen over een worsteling voor een beter bestaan, over hoop en doorzettingsvermogen, over conflict en verzoening. De reporters delen deze verhalen in Nederland. Dit om mensen die verandering teweeg brengen in de schijnwerpers te zetten en om aandacht te vragen voor mensen die vergeten of buitengesloten worden. Suzanne Mateboer, die de foto’s van de Ugandese vrouwen maakte, is een van de 100 reporters.
Expositie
Wanneer: 23 februari 2019 tot 16 maart 2019
Feestelijke opening: 8 maart 2019 om 17:00 uur
Locatie: Stadhuis van Den Haag (C-gedeelte Atrium)
Entree: gratis