Meerstemmige en activistische perspectieven in het Tropenmuseum

Vanaf vandaag 12 mei tot en met donderdag 17 mei vindt op diverse locaties in Amsterdam het bijzondere programma Moving Together: Activism, Art and Education - A Week with Angela Davis plaats in aanwezigheid van de veelbesproken zwarte Amerikaanse schrijfster, filosofe, activiste en professor Angela Y. Davis (1944). Op zondag 13 mei treedt Davis op in het Tropenmuseum bij het publieksprogramma Radical Solidarity and Intergenerational Coalitions dat is samengesteld door het Research Center for Material Culture (onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum) en de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit gesprek staan de thema’s solidariteit en coalities centraal.

Hernieuwde beeldvorming
Zeker in de afgelopen jaren hebben activisten zich bezig gehouden met de vraag hoe onze samenleving inclusiever kan worden.

Zij hebben zich in dat kader beijverd om het migratieverleden via een kritische, dekoloniale en intersectionele lens bespreekbaar te maken en te integreren in hoe we ons nationale verleden interpreteren.

Ook culturele instellingen en musea proberen in te spelen op maatschappelijke en urgente sociale vraagstukken. Op welke manier kunnen zij een rol spelen? En wat kan de samenwerking tussen activisten, culturele producenten, denkers en makers opleveren? Het programma Moving Together is een aanzet tot verkenning van zo’n samenwerking. 

Activisme en het museum
Het Tropenmuseum heeft al vaker samengewerkt met activisten om een kritische kijk op de collectie en programmering te stimuleren. In 2016 organiseerde het collectief Decolonize the Museum op uitnodiging van het museum een interventie waarin zij de teksten van de vaste opstelling van het museum bekritiseerden. Deze kritieken stonden vervolgens aan de basis van de vernieuwing van de museale teksten in 2017. De tentoonstelling Heden van het slavernijverleden kwam tot stand in samenwerking met activisten en toont boeken uit The Black Archives en protestborden van de Nederlandse Black Lives Matter-beweging. Het populaire event Hiphop Museum stond in 2017 in het teken van 'hiphop & activisme', met talks en performances over de onstuimige relatie tussen hip hop, erfgoed, activisme en representatie door activisten.

Moving Together
Moving Together: Activism, Art, and Education - A Week with Angela Davis stelt het werk van Angela Davis centraal en biedt een divers programma voor een breed publiek met performances, debatten en dialogen over urgente thema’s als radicale democratie en sociale rechtvaardigheid in onder andere Tropenmuseum, Academie voor Theater en Dans en de Vrije Universiteit Amsterdam. Diverse workshops en lezingen zijn gratis te bezoeken.