Afbeelding

Mauritaanse anti-slavernij activist Biram Dah Abeid in Nederland

De internationaal gelauwerde Mauritaanse mensenrechtenactivist Biram Dah Abeid zal vanaf 26 oktober in Nederland zijn om aandacht te vragen voor zijn campagne tegen slavernij, racisme, en uitsluiting in Mauritanië. Biram Dah Abeid is de oprichter en voorzitter van het “Initiative pour la Résurgence du mouvement Abolitionniste” (IRA), die in zijn land verboden is. De IRA voert een campagne tegen de slavernij en grove mensenrechtenschendingen in Mauritanië.

Mauritaanse mensenrechtenactivist Biram Dah Abeid

Slavernij

Slavernij is wijdverbreid in Mauritanië. Maar liefst 20 tot 25 procent van de bevolking (4,301 miljoen inwoners) is tot slaaf gemaakt. Zij worden door slavenhouders als eigendom beschouwd, uitgescholden, uitgebuit, mishandeld, seksueel misbruikt en verkracht. Deze mensenworden te werk gesteld en ontvangen geen loon. Mannen moeten op het land werken en voor het vee zorgen. Vrouwen moeten huishoudelijk werk doen, voor de kinderen van de eigenaren zorgen of schapen hoeden. Slavenhouders dwingen meisjes en jongens al op zeer jonge leeftijd om voor hen te werken. Meisjes en jonge vrouwen worden doorverkocht aan nieuwe eigenaren in Arabische landen zoals Saoedi-Arabië.

Vreedzame campagne tegen slavernij

Biram Dah Abeid heeft zich van jongs af aan verzet tegen deze grove mensenrechtenschendingen. In 2008 richtte hij IRA-Mauritanië op, dat met vreedzame acties en campagnes strijdt tegen slavernij, racisme en uitsluiting. IRA bepleit voor echte afschaffing van slavernij en het naleven van de anti-slavernij-wetgeving. IRA Mauritanië heeft verschillende afdelingen, zoals in Nederland, Frankrijk, België, Italië, Zweden, Duitsland, Spanje en Verenigd Koninkrijk en in Afrika: Senegal, Ivoorkust, Angola, de Verenigde Staten en Canada.

Vanwege zijn activiteiten werd Biram Dah Abeid ontslagen als lid van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten in Mauritanië. Ook verloor hij zijn baan als griffier bij de rechterlijke macht in de provinciehoofdstad Rosso.

Biram Dah Abeid heeft diverse malen gevangen gezeten (in 2010, 2012 en achttien maanden in 2014) en is gemarteld. In dit jaar is de repressie van de regering ten aanzien van IRA Mauritanië toegenomen, waarbij hij systematisch door het regime wordt bedreigd, tegengewerkt en geïntimideerd. Tijdens een vreedzame demonstratie van de oppositie waarbij Biram Dah Abeid deel aannam, werd er doelbewust een aanslag op hem gepleegd door de Nationale Garde (een traangasbom) waarbij hij zijn bewustzijn verloor. Zo is ook permanent een politiepost voor zijn woning in Nouakchott ingericht.

Internationale erkenning

Internationaal is er grote erkenning voor het werk van IRA-Mauritanië. Zo ontving Biram Dah Abeid in 2013 zowel de United Nations Human Rights Prize, als de Front Line Defenders Award for Human Rights Defenders at Risk.

In 2015 werd IRA-Mauritanië onderscheiden met de Mensenrechtentulp, de jaarlijkse prijs van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor personen of organisaties die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Biram Dah Abeid kon de prijs indertijd niet zelf in ontvangst nemen, omdat hij in Mauritanië voor zijn mensenrechtenactiviteiten in de gevangenis zat.

In 2017 is Biram Dah Abeid door het blad Time Magazine verkozen tot één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.

Lezing

Biram Dah Abeid zal op 26 oktober om 20:00 een lezing geven in CREA Amsterdam (Nieuwe Achtergracht 170), bij de 9de editie van The Dissident. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Urgent en SIB-Amsterdam. De voertaal van de avond zal Engels zijn. Biram Dah Abeid geeft zijn speech in het Frans en deze zal worden vertaald. De avond heeft muzikale begeleiding hebben van Yëro Gaynääko, een rapper uit Mauritanië en voormalige ShelterCity Amsterdam gast.