Afbeelding

Little Black Hair Book op Locked & Loose in Rotterdam

Janice Deul en Sandra Sprott signeren hun ‘Little Black Hair Book’ tijdens het LOCKED & LOOSE 2015 evenement in Rotterdam. De schrijfsters van het prachtige boek met hilarische, ontroerende en openhartige kroeshaarverhalen en -geheimen van 40 Afro-Nederlandse vrouwen (en een enkele man) zijn van 15.00 tot 16.00 uur in de stand van Sheado.

Ze doen er ook nog een speciale actie waarmee één persoon een ‘meet & greet’ plus een gratis exemplaar van het boek kan winnen. “Hoe? Neem een fabulous foto van jezelf en maak onderstaande zin af: ‘Mijn haar betekent voor mij….’ Post selfie + tekst op Facebook, Twitter, Insta etc. Vergeet niet ‪#‎Littleblackhairbook en ‪#‎Lockednloose2015 te vermelden!” vertelt Janice. De winnaar wordt zondag om 16.00 uur bekendgemaakt.

Geschiedenis

Natural black hair, de gangbare term voor kroeshaar is hot. Met dank aan BN’ers als Sylvana Simons en Hollywood-vips als Solange en Lupita Nyong’o. Tegelijkertijd wordt het Nederlandse straatbeeld nog altijd gedomineerd door weave-kapsels en chemisch glad gemaakte coupes. Is dit puur een esthetische kwestie of zit er meer achter?

Op 14 september werd haargeschiedenis geschreven tijdens de lancering van het 184 pagina’s tellende Little Black Hair Book in een afgeladen Mevrouw Bouwers, een gloednieuwe experience store in het hart van Amsterdam. Het eerste lifestyle boek ooit waarin black hair personalities en -insiders zijn geportretteerd in woord en beeld. Singer/songwriter Sabrina Starke overhandigde de eerste exemplaren aan auteurs Sandra Sprott en Janice Deul, die met dit boek een ode brengen aan kroes- en krulhaar in al zijn verscheidenheid. Onder het genot van vega-fabulous bites en drinks werd de avond - geheel in stijl - afgesloten op de swingende beats van DJ Soulfania.

Onder de aanwezigen waren de modepers, haarstylisten, tout afro-fabulous Nederland en BN’ers als Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse, Twan van Steenhoven (The Opposites) en RTL’s Diana Matroos, werd Little Black Hair Book gelanceerd.

Het boek wordt ingeleid door bladenmaker Harriet Calo, een modekenner met een grote affiniteit met krullen en kroes. In de begrippenlijst achterin worden veelgebruikte termen verklaard, om de wereld van fro’s, twists en TWA’s zoveel mogelijk te ontsluiten.

Binnenin de verhalen van modellen, studenten, ondernemers en een officier van Justitie, maar ook bekende Nederlanders zoals Marga en Simone Weimans, Sylvana Simons, Radio 6-dj Angelique Houtveen, Typhoon, Giovanca, Sabrina Starke en Hadassah de Boer. Aan de orde komen vragen als: wat zijn de maatschappelijke consequenties van kiezen voor een coupe? Is het rocken van een afro een teken van zwart zelfbewustzijn? Waarom is black hair vaak meer dan alleen maar haar? Daarnaast wordt aandacht besteed aan haarverzorging en andere praktische zaken en geven professionals zoals Mark van Westerop, Hairdresser of the Year 2014, en kroeshaarondernemer Dominique Snip hun visie op het vak.

Locked & Loose

Het boek wordt aangeprezen als een must have. En dat kan één gelukkige persoon bewerkstelligen met een vleugje social media inventiviteit tijdens het Locked and Loose evenement.

De vierde editie van het grootste Natural Hair evenement gericht op krullen, kroeshaar en locks, vindt plaats in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam op zondag 27 september 2015. De organisatoren beloven een uitgebreid programma met praktische tips & advies.

Op het hoofdprogramma staat onder andere celebrity stylist Felicia Leatherwood (USA) met een presentatie over haarverzorging en styling gesponsord door Beautiful Textures. Dominique Chantal Snip (NL) met een presentatie over de hoofdhuid aandoening “Alopecia”, ORS (NL) met een game show “Ken je kroeshaar”.

Ook zal Anoeska Schmidt (NL) van Hairsalon The Natural Nation, een presentatie verzorgen over de diverse hairstylings voor locs. Naast het hoofdprogramma zullen er ook dynamische workshops en doorlopend demonstraties plaatsvinden.