Leidse organisaties roepen op: "Geen Zwarte Piet in Leiden"

Verschillende organisaties in Leiden -waaronder Actiegroep AfroLeiden en Actiegroep No More Blackface Leiden- hebben deze week een petitie gelanceerd waarin ze de stad oproepen om afstand te doen van zwarte Piet. 

Op petities.nl schrijven ze:

Afgelopen zomer vond er in Leiden een demonstratie plaats tegen anti-Zwart en institutioneel racisme. Het is nu voor de stad Leiden zaak om gehoor te geven aan de eisen die toen gesteld zijn. Een belangrijk punt is het verwijderen van de Zwarte Piet-figuur uit de stad.

De organisaties zeggen dat uit waarnemingen van No More Blackface Leiden en individuele Leidenaren blijkt dat er tijdens de laatste intocht in 2019 nog steeds sprake was van blackface. Ook vinden er nog elk jaar activiteiten plaats met Zwarte Pieten in winkelcentra, op scholen en in een openbaar zwembad en komt de racistische figuur nog veelvuldig voor in winkeletalages en op pakpapier en andere versieringen in de stad rondom de intocht.

"Ons stadsbestuur moet een duidelijk standpunt innemen tegen de Zwarte Piet-figuur en elke andere vorm van blackface en dat ook publiekelijk uitdragen. Ons stadsbestuur moet geen enkele vorm van blackface faciliteren (door middel van subsidies of vergunningen) en partijen die blackface gebruiken in de openbare ruimte er actief op wijzen dat dat in Leiden ongewenst is.

De afgelopen maanden hebben verschillende organisaties. Het racistische karikatuur dat veel mensen een onderdeel noemen van de Nederlandse cultuur, ligt al enkele jaren onder vuur. 

 

Teken de petitie "Geen Zwarte Piet in Leiden" hier. Bijna 850 mensen deden het al.