Kwaku Summer Festival eert Nelson Mandela
Het Kwaku Summer Festival dat dit weekend losbarst heeft dit jaar veel tijd ingeruimd voor de Zuidafrikaanse icoon Nelson Mandela. Morgen, zaterdag 18 juli opent Kwaku op de Internationale Nelson Mandeladag en op zondag 19 juli wordt er een literaire ontmoeting gehouden tussen schrijvers en artiesten uit Zuid-Afrika, Suriname en Nederland, als aansluiting op Madiba’s erfenis.
De opening van de International Nelson Mandela Dag wordt gehouden in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Ambassade en de Nelson Mandela Foundation. De Kwaku Summer Festival organisatie heeft speciaal voor deze dag in haar programma opgenomen, een tentoonstelling over de anti apartheidsstrijd in Nederland, een tentoonstelling over Oost Kaap -de geboorte provincie van Madiba- en een proeverij met Zuid-Afrikaanse wijnen; daarnaast treden verschillende Zuid Afrikaanse artiesten op en de populaire Kenny B sluit af.
Tijdens de literaire ontmoeting zondag, lezen de schrijvers en artiesten uit Zuid-Afrika, Suriname en Nederland voor uit eigen werk en gaan ze met elkaar in gesprek over de verbindende rol van taal voor mensen met diverse achtergronden. Hiermee wordt aangesloten bij de erfenis van Nelson Mandela, die tijdens het eerste weekend van het Kwakoe Zomerfestival centraal staat.
Mandela heeft naar eigen zeggen ooit Afrikaans geleerd om de taal van de onderdrukker te kunnen verstaan. Later voegde hij hieraan toe dat je het hart van mensen pas kunt veroveren als je ze kunt aanspreken in hun moedertaal.
Sinds 1994, na de afschaffing van de apartheid, ondersteunt de Taalunie het onderwijs van het Nederlands en het Afrikaans in Zuid-Afrika. Sinds 2010 werken de Taalunie en Zuid-Afrika ook nader samen in diverse talige contexten, bijvoorbeeld op het terrein van taal- en spraaktechnologie.
Er wordt bekeken of de Taalunie en Zuid-Afrika ook structureler kunnen gaan samenwerken in de uitwisseling van elkaars culturen en creatieve industrieen. Deze uitwisseling is een verrijking op cultureel, sociaal en economisch vlak. Cultureel, omdat we van elkaar kunnen leren. Sociaal, omdat we met elkaar kunnen samenwerken. En economisch, omdat we toegangspoorten kunnen bieden tot elkaars markten. Taal en meertaligheid scheppen dus kansen en bieden dus meerwaarde, zegt de Taalunie.
Met deze boodschap willen de Taalunie, Read My World en de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland samen een jong en divers publiek bereiken.
Het programma begint zondag 19 juli om 15.00 uur.
Het Kwaku Summer Festival dat wordt gehouden van 19 juli tot 9 augustus, is een grootse viering van culturele diversiteit en identiteit in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost met cultuur, sport en eten als belangrijkste uitingsvormen en waar een brede (maatschappelijke) participatie en de Surinaamse oorsprong als belangrijkste pijlers gelden.
Het Festival viert in 2015 haar 40ste jaargang en is de voortzetting van het oude Kwakoefestival in Amsterdam Zuidoost, gerestyled naar de eisen en de wensen van nu door de Kwaku Summer Festival BV.
De Kwaku organisatie zegt dat het Festival niet alleen gaat over eten, muziek en voetbal, maar ook over het samengaan van culturen. "Kwaku gaat over Amsterdam, een stad met van oudsher een sterke aantrekkingskracht op nieuwelingen die hier hun toekomst zoeken. Kwaku gaat over mensen met hun achtergrond in Nederlandse en andere culturen. Culturen om trots op te zijn en die gezien mogen worden.
‘One tree, so many leaves, one tree’. Het zijn de bladeren die de boom maken, de mensen die de samenleving maken. Het gedicht van de Surinaamse dichter Dobru, typeert de wens en noodzaak om verbinding te zoeken. Wij zijn één in onze verscheidenheid."