Kick Out Zwarte Piet "boos en teleurgesteld"

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is in overleg met een advocaat dat haar vreedzame protest voor een inclusief sinterklaasfeest en een racismevrij Nederland niet heeft kunnen plaatsvinden vandaag in Dokkum. "We zijn boos en teleurgesteld," schrijft de organisatie in een persbericht waarin het zegt zich te beraden op vervolgstappen.

Kick Out Zwarte Piet en andere demonstranten werden vandaag, toen ze op weg waren naar de vreedzame demonstratie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet, geblokkeerd door een groep van ongeveer 30 agressieve mannen en vrouwen met auto's, motoren en vrachtwagens. De blokkade heeft zo'n 45 minuten geduurd, "waarbij de aanwezige politie zichtbaar geen haast maakte om de blokkade op te heffen.

"Het is meer dan duidelijk geworden dat ons recht op demonstratie en onze vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden."

De anti-zwarte piet demonstranten waren er ook niet over te spreken dat de politie hen niet hielp om hun weg te vervolgen. Uiteindelijk is het recht op demonstratie ingetrokken door de autoriteiten uit Dokkum via een noodbevel. "Het vreedzaam protesteren is door de politie en relschoppers onmogelijk gemaakt," schrijft de organisatie.

Nadat de blokkade is opgeheven heeft de politie beloofd de groep naar Dokkum te begeleiden. Dat gebeurde met een escort van agenten te motor en ME. Onderweg werd duidelijk dat de bussen niet naar Dokkum, maar naar het westen van Friesland werden geleid. Pas in Harlingen, tenminste 45 minuten na de beslissing, is gemeld dat de demonstratie in Dokkum op last van de burgemeester was verboden. De bussen zijn onder begeleiding via de Afsluitdijk terug naar Amsterdam en Rotterdam geleid.

"Het is meer dan duidelijk geworden dat ons recht op demonstratie en onze vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden", aldus Kick Out Zwarte Piet. Ondanks overleg vooraf met burgemeester, politie en andere instanties, en ondanks dat alle instructies van de politie zijn opgevolgd, is een noodbevel ingesteld om de demonstratie voor een inclusief sinterklaasfeest te verbieden. Ook werd de demonstranten gesommeerd om terug naar huis te gaan onder de politiebegeleiding, terwijl het onduidelijk bleef wat de juridische grond daarvoor was.

KOZP benadrukt dat vorig jaar, bij de intocht in Rotterdam, de politie van tevoren voldoende capaciteit geregeld had om de vreedzame demonstratie tegen te houden en zijn de demonstranten direct aangehouden, een deel met geweld en nog voor het bereiken van de intocht. "Dit jaar heeft de politie de racistische, agressieve en onrechtmatige acties van relschoppers heel anders behandeld," zegt de organisatie. De blokkade werd pas na 45 minuten opgeheven en bovendien zijn de agressievelingen niet aangehouden of tegengehouden om de demonstranten te beschermen, maar konden zij hun weg vervolgen."

"Tot slot zijn er meerdere onjuistheden door de politie gecommuniceerd,"zegt Kick Out Zwarte Piet. De organisatie schrijft dat aan auto's achter de bus in de file werd verteld dat de blokkade werd veroorzaakt door anti-zwarte-piet-activisten, aldus een automobiliste. "De blokkade zou zich niet op de actiegroep richten, maar op iedereen in de file, en daarom hoefde de politie niet met de demonstranten te communiceren, aldus een politieagent ter plekke. En de politieagent die de bussen mededeelde dat ze niet meer naar Dokkum mochten, gaf als reden dat ze nu "te laat waren voor de demonstratie", terwijl dit veroorzaakt was door het trage optreden van de politie zelf. Ondertussen werden demonstranten die op eigen gelegenheid naar Dokkum waren gereisd en op de afgesproken plaats en tijd aankwamen, ook tegengehouden."