In Khemet

Uit Khemet rapporteert Euredice Tauwnaar: De reis verloopt net zoals de fata morgana die wij onderweg meemaakten. Een mooie symboliek voor vertaling van een manifestatie die verder reikt dan je verbeeltenis. #AbuSimbelTempel

 

Een groep afro-Nederlanders is sinds zaterdag 28 april op een spannend avontuur: met House of Khepera mee op reis naar Egypte. Een gemeleerd gezelschap, op weg naar zelf. 

 

House of Khepera: In het Nationaal Museum zijn verbanden te leggen tussen cultuuroverblijfselen van beschavingen uit het oude Khemet en hedendaagse Caribische - Zuid Amerikaanse culturen zoals met de gouden sieraden (boei/bracelet, de gier/Opete die op velerlei wijzen terugkomt) en  manieren van het herbergen van overledenen. Deze gebruiken zijn terug te vinden bij Afrikaanse afkomstige bewoners uit het binnenland van Suriname. 

De tempel van Auset.  De tempel heeft veel te verduren gehad onder de vershillende overheersers van het  gebied; het originele bouwwerk is uiteindelijk in het verleden samen met de omliggende dorpen en haar bewoners onderwater gebracht. Wat we bezochten is een replica die onder andere door Unesco gebouwd is.