Afbeelding

Keuze zat wanneer je morgen stemt

Morgen, 23 mei 2019, zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wij dachten enkele kandidaten voor te schotelen die de homogeniteit in de grootste Europese volksvertegenwoordiging kunnen doorbreken.


Raoul Boucke staat op lijst 1 van D66, plek 2. Hij maakt een goede kans geschiedenis te schrijven. “Een tweede plaats van de kieslijst; de kans is groot dat ik als eerste Surinaamse Nederlander een zetel in het Europese Parlement in Brussel bemachtig,” zegt hij.

Boucke wil zich in het Parlement inzetten voor een “sterk en sociaal Europa dat gebouwd is op gemeenschappelijke waarden en waar iedereen zichzelf kan zijn en meedoet. Een sociaal en rechtvaardig Europa, waar we gezamenlijk optrekken tegen discriminatie, en dat óók investeert in mbo- en hbo-opleidingen zodat élke student een eerlijke kans krijgt. Naast mijn specifieke werkkennis, ben ik enorm trots op de Surinaamse culturele diversiteit die ik met me meedraag. Ik hoop een kans te krijgen om die ook in te zetten in het Europese Parlement.”

Hij wil vanuit het Europees Parlement ook een brug slaan naar Suriname. "Gezamenlijk kunnen we de klimaatproblemen veel beter aanpakken dan als landen afzonderlijk. Daarom zoek ik naar samenwerking en kijk ik waar we elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Suriname is de groene long die we moeten beschermen. Daarvoor is kennis, geld en een ondernemersgeest nodig. Samen kunnen we zeker en vast veel bereiken.”


Samira Rafaela staat bij D66 op Lijst 1 plaats 3 D66, “voor een Sterk, Sociaal en Veilig Europa!

De dertigjarige politica noemt zichzelf deel van de nieuwe generatie politici. “Ik ben onderdeel van die broodnodige verandering in de politiek. Die is momenteel geen weerspiegeling van de samenleving. Het is ook tijd voor ander soort leiderschap. Ik zie mezelf als onderdeel van de nieuwe generatie die het nieuwe geluid moet meenemen naar alle arena’s die ertoe doen. De verandering is aan het beginnen en je ziet het … ook op het niveau van het Europees Parlement moet het. Het is ook daar nog niet zo divers; er is weinig kleur, er zijn heel weinig jongeren en weinig vrouwen. “

Samira reisde recentelijk naar het Caribisch Nederland, om campagne te voeren en zich plaatselijk te oriënteren op de sociale en economische situatie van de eilanden, maar zich ook verdiepen in veiligheidskwesties als gevolg van onder andere Venezuela. ‘’Ik wilde horen wat mensen belangrijk vinden en wat mensen bezighoudt. Het is belangrijk dat deze geluiden en signalen mee teruggaan naar het Europees Parlement. We zijn allemaal onderdeel van de Europese familie.’’


Gideon Everduim staat voor DENK op lijst 12 Nummer 4.

“Ik hoop dat u een keer eerlijk gaat zijn naar de man en vrouw in de spiegel en dat u op 23 mei kiest voor rechtvaardigheid en gelijkheid in het systeem en daarom massaal kiest voor Gideon Everduim!” schrijft hij op zijn Facebook pagina.  #FreeYourMind

Hij staat voor de afro agenda. “De Afro Nederlandse agenda is er één die niet verder komt met sympathie voor de struggle van de ander, maar met een exclusieve houding naar de sociale problemen die we ondergaan op het gebied van economie, educatie, gezondheidszorg en veiligheid. Een ieder die ons daarin actief ondersteunt doormiddel van daadkrachtige actie in het systeem: rechtsgang, moties, wetgeving etc, kunnen wij beschouwen als partner in de emancipatie van onze gemeenschap. Een ieder die praat maar onze emancipatie begrenst is niks anders dan onze tegenstander.

De linkse partijen zijn bang om macht en invloed te delen omdat zij dezelfde agenda hebben als ons, alleen huisvest zich segregatie op hun agenda en bij ons bestaat die niet. Dat maakt dat wij de multiculturele samenleving (en) het sociale domein, opnieuw vormgeven op politiek niveau en nog succesvol zijn. De waarheid doet pijn maar moet wel gezegd worden.


Don Ceder en Efraïm Hart; de een is arts, de ander advocaat, beiden met Surinaamse roots en beiden kandidaat namens de ChristenUnie-SGP. Ze voeren samen campagne.

Ze zien beiden vanuit hun professie verschillende kwesties waarbij de Europese politiek aan zet is en vragen dan ook aandacht voor thema’s zoals staatsloosheid, mensenhandel, het verhogen van de vaccinatiegraad en betaalbare medicijnen.  

Don Ceder (29) is advocaat en houdt kantoor in Amsterdam. Hij is vorig jaar door het Amerikaanse zakenblad Forbes geselecteerd voor de 30 under 30 Europe lijst op het gebied van ‘law and policy’. Hij is sinds 2018 fractievoorzitter van de ChristenUnie Amsterdam.

Efraïm Hart (27) is arts en opgegroeid in Amsterdam-West. Hij is mede-auteur van verschillende digitale boeken over gynaecologie en werkt op de afdeling verloskunde & gynaecologie. Vorig jaar was hij ook kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad.

Hart: ’samen sta je sterk. Het maakt mij niet uit op wie (van ons) je gaat stemmen, maar wij hopen op ieders steun richting het Europees Parlement. Er staat veel op het spel.’


Dit is maar een greep uit de kandidaten die je zou kunnen overwegen, alleen al als je voor een inclusiever Europa staat. Er zijn nog meer, dus keuze zat wanneer je kiest. Om Sylvana Simons te citeren: Stem op representatie. Stem op een vrouw, juist omdat ze vrouw is. Op een zwarte man, juist omdat hij een zwarte man is.