Afbeelding

Keti Koti Rotterdam blijft groeien

Door Ralitsa Vliese

Ook in  Rotterdam wordt Keti Koti groots herdacht. Vanaf 29 juni staan er lezingen, een festival en een optocht gepland, allemaal gecoördineerd door Keti Koti Connect, in samenwerking met Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT).

Guno Zwakke, lid van Keti Koti Connect zegt dat een uitgebreide herdenking van de dag waarop in het koninkrijk der Nederlanden de tot slaaf gemaakten hun vrijheid terugkregen, hard nodig is. "Keti Koti is een hele belangrijke dag. Niet alleen in de Surinaamse geschiedenis, maar ook in de Nederlandse. En ik merk dat het steeds meer aandacht krijgt op scholen, in maatschappelijke organisaties, etc. Ons festival in Rotterdam alleen al trekt zo'n 10.000 tot 15.000 bezoekers."

Hij verwijst naar een tekst op de website van Keti Koti Rotterdam om de belangrijkheid te benadrukken. "Het vergroten van de kennis en het bewustzijn van de geschiedenis die autochtone en allochtone inwoners van Rotterdam met elkaar delen, ter vergroting van wederzijds begrip en respect en ter versterking van de multi-etnische samenleving in heden en toekomst," zegt het. Zwakke vult aan: "Het is niet alleen een viering met muziek, maar ook met kennis".

Hij zegt dat door stil te staan bij Keti Koti, mensen door lessen en inzicht over het verleden om leren gaan met de toekomst en de diversiteit in het algemeen. "Hoe meer men van het verleden weet, hoe meer men kan leren van elkaars diversiteit en identiteit. Dit kan leiden tot een nog harmonieuzer Nederland."

De agenda van Keti Koti Rotterdam liegt er niet om: op 29 juni werd er een gastcollege gegeven over Keti Koti op de Hogeschool in Rotterdam en wordt er een Keti Koti Lecture gehouden op het stadhuis. Op 30 juni was er de kranslegging door burgemeester Aboutaleb bij het slavernijmonument en vindt de Kabra Neti plaats.

En op 1 juli is het zover: de Bigi Spikri Parade brengt de warmte en het gevoel van de viering naar het festival, met onder andere een modeshow. Diverse optredens vullen het programma verder. De wethouder van Cultuur staat ook geboekt om te spreken. "Het is fijn en erg belangrijk dat zowel de burgemeester als de wethouder meedoen met de Keti Koti herdenking. Dat maakt de stap naar meer erkenning iets kleiner."

De herdenking wordt sinds 2013 gehouden bij het Rotterdamse slavernijmonument. Daarvoor vond het plaats in de Laurenskerk. Dat werd georganiseerd door radio Stanvaste.

Zwakke’s wens is dat de herdenking en viering van Keti Koti ooit net zo groot wordt als het Bevrijdingsfestival. "De structuur ervoor is er al, met al de optredens op zoveel podia door heel Nederland heen. Ik hoop dat het nog meer erkenning krijgt. Met de hulp van social media moet het wel het mogelijk zijn."

In feite, zegt hij, is het zelfs mogelijk om Keti Koti Rotterdam en Amsterdam op elkaar af te stemmen. "Wij vieren Keti Koti elk jaar op 30 juni en op 1 juli en het verloopt altijd rustig. Nu wil men dat in Amsterdam ook doen door de herdenking te verplaatsen naar 30 juni en de viering op 1 juli te behouden. Maar men krijgt daar een heleboel kritiek. Dat vind ik jammer, want door dit groots te vieren, komt er een breder publiek op af. Niet alleen Surinamers en Antillianen, maar ook Nederlanders. Met als gevolg dat het verleden nog meer wordt erkend in deze samenleving."

Zwakke wil ook dat het festival gaat professionaliseren; minder subsidies, en meer ondernemers die in het festival investeren en daarnaast meer initiatieven vanuit de samenleving. "De aandacht voor het festival is al goed, maar het kan nog beter. De aandacht moet meer van binnenuit komen en men moet geen afwachtende houding aannemen, maar zelf iets ondernemen."