Kaartverkoop voor programma met Angela Davis van start
“Een divers programma voor een breed publiek met performances, debatten en dialogen over urgente thema’s als radicale democratie en sociale rechtvaardigheid.” Zo wordt het volledige programma gekarakteriseerd van het bezoek van Angela Davis aan Nederland.
Het bezoek van Davis, die voor velen als een held geldt, zorgt voor de nodige enthousiasme en buzz in de gemeenschap. Het voormalig lid van de Black Panther Party, schrijfster, filosofe, activiste en professor is voor enkele dagen in mei in Nederland en het programma waar zij aan deelneemt stelt haar werk centraal. Dit programma, “Moving Together: Activism, Art and Education - A Week with Angela Davis” loopt van zaterdag 12 tot en met donderdag 17 mei op diverse locaties in Amsterdam en Utrecht.
De organisatie meldt dat voor een aantal programmaonderdelen, waaronder een lezing die Davis verzorgt, de kaartverkoop op zaterdag start, via hun website. Diverse workshops en lezingen zijn gratis te bezoeken.
Bij de workshop ‘De kunst van het vertellen en herstellen van klimaatpolitiek’ gaat klimaatactivist en filmmaker Chihiro Geuzebroek in op klimaatverandering en informeert de deelnemers niet alleen over diverse onbekende feiten en perspectieven, maar nodigt ze de deelnemers tevens uit te leren van de verhalen van minder bekende stemmen in het klimaatdebat.
Wat heeft klimaatverandering met het heden te maken? Hoe gevoelig is Amsterdam voor klimaatrechtvaardigheid? Wat hebben gender en klasse met de impact van klimaatdestructie? Door middel van creatieve oefeningen werkt Geuzebroek samen met de deelnemers aan een collectief verhaal van intersectionele heling. De workshop vindt plaats op zondag 13 mei van 13:00 – 15:30 uur in de Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3.
Het publieke onderzoeksevenement ‘Pedagogiek van geweld, pedagogiek van zorgen voor’ schenkt aandacht aan de manieren waarop liefde en zorgen voor cruciale onderdelen vormen van collectieve, transformatieve praktijken, geweld en militantisme. Geweld en zorg lijken paradoxaal tegenover elkaar te staan en toch komen ze vaak samen wanneer we kijken naar structureel onrecht en geweld. De interactieve workshop gaat in op activisme jegens de onderdrukkende structuren, het gewelddadige systeem, staatsgeweld, het patriarchaat, witte superioriteit en kolonialisme.
Hoe beïnvloeden deze structuren het dagelijks leven en wat voor connecties van zorg koesteren en onderhouden activisten, kunstenaars en docenten. Conceptuele kunstenaar Maria Guggenbichler en onafhankelijke curator en radio-dj Amal Alhaag gaan samen met de deelnemers het gesprek aan over de collectieve daden van verzet, weigering en ontwrichting van het witte suprematistische hetero-patriarchaat op verscheidene en verschillende strategische manieren. De workshop vindt plaats op dinsdag 15 mei van 19.30 - 21.30 uur in Framer Framed, IJpromenade 2, Amsterdam.
Bij de schrijfworkshop ‘Letter from the Future’ gaat Sepake Angiama samen met de deelnemers in op de transformatie van het collectieve politieke denkbeeld binnen de context van het bibliotheekproject 'We Summon All Beings Here Present, Past and Future'. Angiama is docent en curator en geïnteresseerd in kritische, discursieve kunsteducatie op het snijvlak met het maatschappelijke domein. De schrijfworkshop vindt plaats op woensdag 16 mei van 15:00 - 17:30 uur in BAK Utrecht, Pauwstraat 13A, Utrecht.
Het danscollectief Native Moons nodigt deelnemers uit om mee te doen aan een Waacking en Freestyle dansworkshop. Waacking is een dansstijl geboren in de clubs in Los Angeles begin jaren '70. Door sociale, politieke en culturele onderdrukking werden onder minderheidsgroepen de clubs/disco's de plek van vrijheid.
Op disco/funkmuziek werd deze vrijheid van expressie geuit en gecreëerd tot wat nu bekend staat als Waacking/Whacking; to strike with force! Native Moons is een collectief bestaande uit drie vrouwelijke artiesten: Sarada Sarita Keilman, Yordana Rodriguez en Kim Tawjoeram. “Wanneer we dansen voelen we ons vrij, wanneer wij vrij zijn, dansen we.” De dansworkshop vindt plaats op dinsdag 15 mei van 09:00 – 12:00 uur in de Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3, Amsterdam.
Over Moving Together: Activism, Art, and Education - A Week with Angela Davis
Moving Together: Activism, Art, and Education - A Week with Angela Davis biedt een podium aan sociaal en politiek geëngageerde wetenschap, kunst en activisme door middel van het initiëren van cross-culturele gesprekken tussen de lokale bevolking, activisten, kunstenaar, denkers en Angela Davis. Het programma wordt afgesloten met een grote plenaire lezing van Angela Davis in de aula van de Vrije Universiteit Amsterdam op donderdag 17 mei. Tijdens deze lezing zal prof. Davis ingaan op de thema’s die tijdens de week besproken zijn, zoals kennisontwikkeling, diversiteit in culturele instellingen, de rol van educatie en kunstinstellingen in de hedendaagse samenleving en kwesties van sociale gelijkheid en democratie.
Organisatoren Moving Together: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis is geïnitieerd door SNDO
(School voor Nieuwe Dansontwikkeling) en geproduceerd door de Academie voor Theater en Dans als onderdeel van het AIR – Artist in Residence programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Research Center for Material Culture (Nationaal Museum voor Wereldculturen).
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Stichting Democratie en Media en Mama Cash, met verdere bijdragen van het Netherlands Institute for Cultural Analysis, het Amsterdam Center for Globalisation Studies, de ASCA onderzoeksgroep Transformations of Civil Disobedience: Democratization, Globalization, Digitalization, BAK Utrecht, Framer Framed en The Black Archives.
Moving Together: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis is samengesteld door een team van curatoren, namelijk Amal Alhaag, Quinsy Gario, Nadia Bekkers, Mikki Stelder en Bojana Mladenović.