Je kind Makeda Foluke noemen? Mag niet in Brazilië

Het zal je maar overkomen: een kind krijgen en haar niet kunnen inschrijven in het civiele register omdat de ambtenaren het niet eens zijn met je Afrikaanse naamkeuze.

Dat overkomt Braziliaanse ouders Cizinho Afreeka en zijn vrouw Jéssica Juliana uit Realengo, in het westelijke deel van Rio de Janeiro, die hun dochter die geboren werd op 16 maart, Makeda Foluke willen noemen. Makeda was volgens de Ethiopiese leer de Queen of Sheba. Foluke is een traditionele Yoruba naam.

"Het is racisme. Het is moeilijk te bewijzen, maar mensen die in dezelfde huidskleur als de mijne rondlopen weten waar ik het over heb.”

Volgens de ouders betekent Makeda “Groots is zij die beschermd wordt door God”, maar dat schijnt de ambtenaren niet te boeien. Als reden om de naam te weigeren gaven ze dat het later wellicht het kind in verlegenheid kan brengen. Ze vielen niet over de naam en ook niet per sé  over de betekenis ervan, maar over de uitspraak die voor sommigen in het Portugees wellicht moeilijk kan zijn en het kind in verlegenheid kan brengen. “We moeten filteren. Als de naam verkeerd wordt uitgesproken kan zo’n kind jarenlang gepest worden.”

Cizinho, zelf ook ambtenaar, vertelde aan Braziliaanse journalisten dat een hoofdambtenaar bij het stadhuis de naam “prachtig” vond en dat die ook snapte dat het Afrikaans van origine was, maar dat er desalniettemin een negatief advies moest worden gegeven.

De vader die racisme en afrofobie als vermoedelijke redenen voor het probleem ziet, moet nu een speciaal gerechtelijk verzoek indienen om zijn dochter te noemen zoals hij en zijn vrouw willen.

Het stadhuis ontkent dat er racisme in het spel is.

“Racisme is hier geen sprake van; dat denken mensen maar. We proberen alleen maar te voorkomen dat dit kind in de toekomst sociaal lijdt,” schreef een ambtenaar. Het stadhuis noemde als voorbeeld de voornamen die populaire Braziliaanse popsterren Baby en Pepeu hun kinderen gaven. “Dit is om het kind te beschermen.”

 “Het wordt Makeda of mijn dochter wordt niet ingeschreven bij het civiele register.”

De ouders is geadviseerd een typische Eurocentrische naam voor Makeda te plaatsen, zoals anderen voor hun dat in het verleden gedaan hebben. Het meisje zou dan bijvoorbeeld Ana Maria Makeda heten, maar de ouders weigerden.

“We hadden al heel vroeg in de zwangerschap besloten dat we deze naam wilden voor onze dochter. Familie en vrienden noemden haar ook vanaf toen Makeda. Wat is het probleem? Men accepteert toch ook constant Europese namen voor pasgeboren kinderen?” Hij zei het tot het eind uit te zullen vechten: “Het wordt Makeda of mijn dochter wordt niet ingeschreven bij het civiele register.”

Hij vindt het niet meer dan normaal dat zwarte ouders hun kind een Afrikaanse naam wil geven, in plaats van een Eurocentrische. “Dit land heeft toch ook inwoners van Afrikaanse oorsprong? Het is racisme. Het is moeilijk te bewijzen, maar mensen die in dezelfde huidskleur als de mijne rondlopen weten waar ik het over heb.”