Afbeelding

hiphop

Hiphop boekenkast in de Oba trekt veel lezers

Door Ido de Nobel

Foundation Amsterdam Hip Hop Academy is een samenwerking aangegaan met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Ze hebben nu in de bieb op het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost een boekenkast geopend met 150 tot 200 boeken over de hiphopcultuur. ‘Wat is de reden voor deze boekenkast?’ vraag ik. John Agesilas van Foundation Hip Hop Academy vertelt:

Om de horizon van jongeren te verbreden en hun kennis te verrijken over de hiphopcultuur”

Het is de zaterdagavond 26 februari en mensen staan te wachten in de OBA voor het openingsprogramma van dit nieuwe initiatief. Dit is niet zomaar een boekenkast maar een hiphopboekenkast, iets wat heel bijzonder is omdat daar nooit een categorie voor is geweest in de bieb.

john

Maikal x (@iammaikalx) is Michael Parkinson, een voormalig zanger van Postmen, een Nederlandse popgroep die van 1998 tot 2003 reggae en hiphop speelde op veel podia door heel Europa heen, hij gaat vanavond spreken. Toen hij begon te spreken merkte ik al snel op dat hiphop, voor hem niet alleen een cultuur is maar zijn leven! Ik hoorde de passie en kennis toen hij aan het praten was over een cultuur waar hij heel veel van houdt al sinds zijn zesde, dit was extreem inspirerend om naar te luisteren! Ik heb kort met hem kunnen spreken.

Er werd diep in gegaan op racisme in Nederland, voor we begonnen aan de historie van hiphop. Er kwamen verhalen op die ik zelf niet eens kende en die me geëduceerd hebben over de historie. En dit komt allemaal terug in hiphop. Het was mooi gesproken, heel inspirerend en leerzaam. Zo zie je maar dat iets als hiphop, wat gezien wordt als muziek van de “street” op veel vlakken mensen kan informeren over bepaalden historische gebeurtenissen. Ik zie het als modernen poëzie. 

Hiphop in conservatoria?

De boekenkast zag er best leeg uit maar dit kwam omdat de meeste boeken al uitgeleend waren aan mensen met een Oba abonnement, vertelde een medewerker van de OBA. De boekenkast schijnt dus populair te zijn maar waarom is iets als dit dan nog niet eerder gedaan?

boeken

Maikal x verklaart: 

Het is ook een interessant fenomeen voor theoretisch onderzoek. Ik kan begrijpen dat mensen denken, ‘oh hiphop is niet interessant’, (but) it was always interesting! Dit gebeurde ook met jazz en nu wordt dat gegeven op conservatoria op hbo, maar jazz begon ook in achterbuurten met drugs en drank en rokerige ruimtes. Nu is het institutionalized. Dit gaat met hiphop waarschijnlijk ook gebeuren.”

Gaat dit ook met hiphop gebeuren? Hiphop is het muziekgenre van deze generatie, wat megagroot is en veel invloed heeft op jongeren! Niet alleen in de muziekwereld maar ook in mode, kunst en films. Het woord “urban” of “street” wordt er dan op geplakt, maar is dat wel zo eerlijk? Gaan we binnen vijftig jaar, hiphop misschien ook in conservatoria zien?

Het hangt in de lucht

Wat ik zo mooi vond aan dit evenement was hoe gepassioneerd het publiek was over hiphop; sommigen waren hiphop veteraan, anderen studenten van de Hiphop Academy en sommigen gewoon gepassioneerde hiphop lovers.

Ik sprak twee meisjes die beiden op de Hiphop Academy zitten.

Voor mij betekent hiphop anders zijn dan de rest, omdat commercieel meestal als normaal wordt gezien en zo voel ik me niet. Voor mij voelt het ook als een soort van opstand. En ook binnen de hiphop heb je zo veel verschillende soorten mensen, iedereen is anders.” 

Je kan de passie en liefde voor hiphop gewoon bijna ruiken in de lucht. “Hiphop is voor mij een uitlaat klep, therapie, passie op mijn baby. Het is voor mij niet uit te drukken in een paar woorden”, zegt MC Lost, die een stukje uit zijn favoriete boek voorlas tijdens het evenement.

Als ik eerlijk toegeef heeft de passie en drive van deze mensen mij ook heel erg geïnspireerd. Ik vertrok van de OBA met een goed en voldaan gevoel! Ik hoop dat kleine kinderen, jongeren, volwassen en ouderen zich ook zo geïnspireerder zullen voelen als ze een boek zullen meenemen uit de hiphop boekenkast, want uit die cultuur zijn veel verhalen te vertellen.