Afbeelding

Hip-Hop Evolution Showcase vertelt de geschiedenis van de Hiphop cultuur

Vandaag de dag kunnen wij geen wereld bedenken zonder hiphop. Het domineert de hitlijsten! Toch is het ooit anders geweest. Waar ligt de geboorte van Hiphop en welke ontwikkeling heeft het doorstaan? En waarom gaan hiphop en activisme hand in hand?

Tijdens het weekend van de Hip-Hop Evolution Showcase op zaterdag 26 en zondag 27 mei worden dans, storytelling, spoken word, rap, scratchen en graffiti interdisciplinair samengebracht om de lange reis die Hiphop heeft afgelegd te vertellen met een showcase en een Junior Familiedagprogramma in de theaterzaal van de Centrale OBA.De showcase is een voorstelling waarbij getalenteerde jongeren van het danstheatergezelschap Untold samen met professionals Gideon Everduim (a.k.a. Gikkels) en Yahmani Blackman de geschiedenis van de hiphop -cultuur op interdisciplinaire wijze op het podium brengen, onder regie van theatermaker Dorothy Blokland en choreografe Daphne Scheerlink.

Afrikaanse oorsprong

Het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Hiphop begint in Afrika. Dat is ook de plek waar de voorstelling begint. “De Afrikaanse oorsprong van Hiphop zie je terug in de manier van dansen, zoals krumping.” vertelt initiatiefnemer en producent Otmar Watson. “Ook de filosofie en het vertellen van verhalen, de orale traditie, komt uit Afrika. Het is niet voor niets dat Afrika Bambaataa, één van de pioniers, altijd verwijst naar dat continent. Vandaar ook onze slogan: ‘We beginnen in Afrika en eindigen in de OBA.’”

Activisme

In de beginjaren van Hiphop speelde activisme een grote rol. Artiesten rapten over de zwarte geschiedenis, de strijd tegen racisme en de onderdrukking waar ze dagelijks mee te maken kregen. Op die manier konden ze op creatieve wijze hun ongenoegen uiten en misstanden aan de kaak stellen. Watson: “Jongeren weten vaak niet dat Hiphop veel meer is dan alleen een leuke ‘cultuur’. Het heeft zijn wortels in activisme. Ook in Nederland hebben we rappers en spoken word artists  zoals Insayno, Akwasi (Zwart Licht) en Gikkels, die activistisch zijn in hun teksten.  Hiphop draait niet alleen om goede muziek en de populaire cultuur, er zit ook een sociaal-maatschappelijke kant aan waarmee problemen kunnen worden aangekaart. Dit is belangrijk voor jonge hiphopfans en rappers om te beseffen.”

Zaterdag 26 mei speelt de Hip-Hop Evolution Showcase (16+) en zondag 27 mei speelt de Hip-Hop Evolution Showcase Junior (6+), met voorafgaand hele toffe workshops speciaal voor kinderen (3-12jaar) en gezinnen. Kijk voor het hele weekendprogramma van de Hip-Hop Evolution Showcase op www.oba.nl/hiphop

Kaarten zijn beschikbaar bij de Centrale OBA of online https://oba.nl/hiphop