Het is Nelson Mandeladag

Vandaag is het Nelson Mandeladag. Sinds 2007 viert de wereld op 18 juli de verjaardag van de wereldbekende strijder voor gelijke rechten die op 5 december 2013 overleed. 

Het was op zijn 90e verjaardag in 2008 die groots werd gevierd in Hyde Park in Londen, dat besloten werd om 18 juli uit te roepen tot Mandeladag. 

Kijk op www.MandelaDay.com voor meer informatie over de Nelson Mandela Dag.
 

ISGeschiedenis schrijft over Mandela:

Mandela wijdde 67 jaar van zijn leven aan het verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika, een strijd die voor Mandela begon in het najaar van 1944. Op 2 mei 1990 begonnen Nelson Mandela en president Frederik Willem de Klerk aan de onderhandelingen die resulteerden in de afschaffing van de Apartheid. Van 1994 tot 1999 was hij de eerste donkere president van Zuid-Afrika.

Jeugd Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in het Zuid-Afrikaanse dorpje Mvezo. Bij zijn geboorte kreeg hij de doopnaam ‘Rolihlala’, wat letterlijk ‘een tak van de boom trekken’ betekent en staat voor ‘onruststoker’. Toen hij op negenjarige leeftijd voor het eerst naar school ging gaf zijn lerares hem de Engelse naam ‘Nelson’, die hij vervolgens voor de rest van zijn leven zou blijven gebruiken.

Verzet tegen Apartheid

Na afronding van zijn basisopleiding startte Mandela zijn loopbaan als klerk bij een advocatenkantoor, waarna hij al snel ook zelf begon aan een studie rechten aan de universiteit van Witwatersrand. Vanaf het najaar van 1944 raakte hij ook steeds meer betrokken bij de politieke situatie in Zuid-Afrika en begon hij zich te verzetten tegen het systeem van de Apartheid. Zo werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en nam hij deel aan verscheidene geweldloze verzetsacties, waaronder de ‘Defiance Campaign’ van 1952.

Rivoniaproces

Als gevolg van de ‘Sharpeville Massacre’ van 1961 verloor Mandela echter het vertrouwen in het geweldloze verzet en stichtte hij de ‘Umkhonto we Sizwe’ (Speer van de Natie), de gewapende tak van het ANC. Doel van de organisatie was het saboteren en bombarderen van overheidsinstanties die symbool stonden voor het Apartheidsregime. Aanvankelijk was de doelstelling om hierbij geen slachtoffers te maken, maar in de loop der tijd vielen er toch steeds meer doden en gewonden. Ruim 17 maanden na het begin van zijn campagne werd Mandela op 5 augustus 1962 gearresteerd. De rechtbank bevond hem tijdens het Rivoniaproces van 1964 uiteindelijk schuldig aan betrokkenheid bij 193 spionageactiviteiten en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf.

Robbeneiland

Mandela werd vastgezet op het beruchte Robbeneiland, waar hij ruim 18 jaar zou verblijven. Tijdens zijn celstraf groeide hij echter uit tot het meest prominente symbool van de anti-Apartheidbeweging. In de jaren ’70 en ‘80 kwam er dan ook steeds meer aandacht voor zijn situatie en werd de internationale roep om zijn vrijlating steeds luider. Toch zou het nog tot 2 februari 1990 duren voordat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk bekend maakte dat Mandela na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten zou worden. Enkele jaren later kwam er officieel een einde aan de Apartheid en werden er vrije verkiezingen gehouden, waarbij Nelson Mandela werd verkozen tot president van Zuid-Afrika.