Afbeelding

Gliphoeve – een vergeten strijd

Schrijver Daan Dekker maakte samen met radiomaakster Maartje Duin een web- en radiodocumentaire over de Bijlmerflat Gliphoeve, die in de jaren zeventig gekraakt werd door Surinaamse activisten die destijds streden voor betere huisvesting van de vele Surinaamse nieuwkomers. “Het was één van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland,” vertelt Dekker erover aan AFRO Magazine.

Voormalige Bijlmerflat Gliphoeve (nu Gravestein / Gelders Hoofd). Credit: Jaasir Linger‘’Gliphoeve – een vergeten strijd’ besteedt interactive aandacht aan het roemruchte verleden van Bijlmerflat Gliphoeve dat in de vergetelheid is geraakt. Voormalige krakers en flatbewoners halen herinneringen op aan woelige tijden. Wat heeft de strijd opgeleverd? En waarom is dit verhaal, dat regelmatig de voorpagina’s haalde, in de vergetelheid geraakt?

De radiodocumentaire wordt op 10 september om 21.00 uur uitgezonden op Radio 1.  De webdocumentaire staat inmiddels online.

Zie hier de trailer

 

Een mooie zomeravond in 1974. Een groep Surinaamse activisten trekt de Bijlmerflat Gliphoeve in en kraakt bijna 100 woningen. Volgens de activisten een noodgreep. De vele Surinaamse nieuwkomers in Nederland kunnen nauwelijks aan een woning komen en voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Na de kraakactie barst een hevige strijd om Gliphoeve los.

De politie zet de Surinaamse gezinnen die in de gekraakte woningen zijn geplaatst uit hun huizen, waarna de activisten direct nieuwe kraakacties op touw zetten. Na een klein jaar bindt de overheid uiteindelijk in. De bewoners van de gekraakte woningen krijgen een huurcontract. Gliphoeve wordt een getolereerd Surinaams eiland in de Bijlmer en blijft dat tot 1984. Een flat met zijn eigen mores: een markt met tropisch fruit in de binnenstraat, overbewoning, gokhuizen, bordelen en feesten tot diep in de nacht.

Naast de radiodocumentaire verschijnt op VPRO.nl een interactief verhaal. Met filmbeelden van fotograaf Jaasir Linger, audio en tekst wordt het voormalige Gliphoeve tot leven gewekt. De interactive werd vrijdag 25 augustus 21.00 uur gelanceerd tijdens Bijlmerbios, de openluchtbioscoop onder metrostation Kraaiennest en is nu al te zien op vpro.nl/gliphoeve.