Afbeelding

Gilly Emanuels vrijgesproken: "Ik stond daar tegen alle onrecht"

Clarinda

Door Mischerélla Clarinda

Gilly Emanuels is blij met haar overwinning. Ze geeft toe dat de strijd nog niet helemaal gestreden is en dat er qua bestrijding van institutioneel racisme nog meer winst te behalen is, “maar op dit ogenblik ben ik blij,” zei ze tijdens een exclusief interview vorige week, kort nadat de rechter in Utrecht haar vrijsprak van vervolging voor mishandeling. 


Gebalde vuisten en luid applaus

"Dit voelt voor mij als overwinning", zei ze nog tegen de sympathisanten die naar het gerechtsgebouw waren toegestroomd. "Stand up for your right", en "Yes, you can do it," scandeerden zij terug. Een glimlach verschijnt op haar gezicht. En ze sprak ze toe.

Ze geeft daarna aan dat ze blij is met de enorme steun uit de afro-gemeenschap, maar betreurt de indruk die weer is gewekt over 'de boze, zwarte vrouw'. "Ik ben geen vrijheidsstrijdster of demonstrant. Ik ben nu teveel het gezicht van racisme en discriminatie. Daar vechten we ook met zijn allen tegen. Ik ben gewoon een mens dat gewoon ongehinderd zaken wilde doen." 

De uitspraak had haar aangedaan. Zo kalm als ze oogt, is toch te zien dat ze tijdens de zitting haar emoties de vrije loop heeft gelaten. "Is mijn make-up uitgelopen?", vraagt ze terwijl ze haar blazer rechttrekt. "Ik moest wel een traantje wegpinken, hoor. Vooral toen de rechter in details de zaak besprak, kwam alles weer naar boven. Het hele racistische gebeuren. Ik herleefde alles weer helemaal opnieuw."

Gehandeld uit noodweer

De rechter gaf haar gelijk: het was putatief noodweer. Er waren maandenlange racistische treiterijen en uitlokkingen, bedreigingen en intimidaties geweest vanuit het groepje jongens dat rondhing bij ’t Perronnetje, haar ijssalon in Hilversum. De rechter kon zich maar al te goed in haar beknelde situatie inleven. 


Lees hier het interview over wat er gebeurde.


De rechter haalde ook de schaar door de schadevergoeding die de kwelgeest had geëist. De rechtbank moest bekennen dat de uitspraken van de jongens van "diep racistisch karakter" waren. Emanuels kan het allemaal nauwelijks geloven: "Ik ben eigenlijk wel verbaasd, dit had ik niet verwacht."

Nachtmerrie is voorbij

De opluchting, vermengd met blijdschap en trots, spat van haar gezicht af. Ook haar advocaat was verrast, onthult ze. "We hadden eigenlijk een veroordeling zonder straf verwacht, maar dit is natuurlijk veel mooier. Nu heb ik geen strafblad. Daar ging het mij om. Als ik wel was veroordeeld, was ik hoe dan ook in hoger beroep gegaan. Met een advocaat als die van mij zou dat wel goedkomen," grijnst ze.

Ze vertelt dat de rechtszaak een achtbaan van emoties is geweest, maar dat ze zich niet liet overweldigen door gevoelens vlak voor de zitting. "Natuurlijk vond ik het wel spannend, maar ik was niet zenuwachtig. Soms dacht ik wel 'Oei, waar gaat deze uitspraak uiteindelijk naartoe? Vooral toen de rechtbank oordeelde dat de mandarijn niet intimiderend genoeg was. Toen hield ik mijn hart wel vast. Ik ben nu wel blij dat deze nachtmerrie over is. Mijn leven heeft anderhalf jaar stil gestaan. Ik ben blij dat ik verder kan met mijn leven en weer vooruit kan", zegt ze.

Ze hoopt dat de uitspraak een signaal afgeeft en zorgt voor grote afkeer binnen de samenleving voor het gedrag van de treiteraars. Ze hoopt dan ook dat ze nog gestraft worden voor hun gedrag. "Het kan niet zijn dat ze hier mee wegkomen. Het is niet afgelopen."

Ze ziet de zaak ook als een mooie toevoeging aan de jurisprudentie op het gebied van racisme. "De uitspraak geeft een hele andere toon aan het racismedebat. De officier van justitie vond het geen discriminatie, omdat het een 'individueel' gebeuren was. Het is mooi om te zien dat de rechter verder dan dat keek en niet altijd meegaat in de gedachtegang van de officier van justitie. Zo kan het gelukkig ook", zegt Emanuels. "In het kader van racisme en discriminatie zal dit een toonaangevende voorbeeldzaak zijn."

Gevoel van onrecht is collectief

Ze roept iedere persoon die op welke manier dan ook met onrecht kampt, om op te staann want "rechtvaardigheid is van ons allemaal." Emanuels: "Iedereen heeft een geluid. Ik verkondig ook een geluid. Ik sta hier niet alleen voor zwarte mensen. Ik sta hier ook voor zelfstandige ondernemers en moeders met jonge kinderen. Want wij allen krijgen te maken met onrecht. En het gevoel van onrecht is collectief."